Ετοιμάζονται τα ραβασάκια για το πακέτο Χατζηγάκη

Στη φάκα όσοι έλαβαν από 1.000 ευρώ και άνω, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥπΑΑΤ Βαγγέλη Αποστόλου

Ετοιμάζονται τα ραβασάκια για το πακέτο Χατζηγάκη

Μεγάλη είναι η αναστάτωση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας, μετά την τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ανακτηθούν από τους Έλληνες γεωργούς οι αποζημιώσεις που δόθηκαν επί υπουργίας Σωτήρη Χατζηγάκη (είχαν δοθεί το 2009 ως αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις καλλιέργειες του 2008, γνωστό ως πακέτο Χατζηγάκη), ύψους 425 εκατ. ευρώ. Οι ανησυχίες ενισχύονται αφού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τελικά δεν θα κληθούν να επιστρέψουν λεφτά μόνο όσοι έλαβαν αποζημιώσεις πάνω από 10.000 ευρώ, αλλά όλοι όσοι έλαβαν στους λογαριασμούς τους ποσά από 1.000 ευρώ και άνω.

Τα νέα σενάρια

Σύμφωνα με τα νεότερα σενάρια από το ΥπΑΑΤ, η αρνητική αυτή εξέλιξη αφορά περί τους 95.000 αγρότες (ο αριθμός αγροτών που έλαβαν πάνω από 1.000 ευρώ).

Το πρώτο σενάριο που φαίνεται να σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θέλει να ζητούνται τα χρήματα από όσους έλαβαν ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Το δεύτερο σενάριο θέλει να γίνονται παρακρατήσεις επιδοτήσεων ύψους 10% σε βάθος δεκαετίας και συμψηφισμό των de minimis ενισχύσεων, προκειμένου να ανακτηθεί το περίφημο «πακέτο Χατζηγάκη» ύψους 425 εκατ. ευρώ, και μάλιστα με τόκο(!).

Κύκλοι του ΥπΑΑΤ μας αναφέρουν ότι θα γίνει προσπάθεια η ανάκτηση των χρημάτων να πραγματοποιηθεί σταδιακά και μέσω της παρακράτησης τμήματος των ενισχύσεων, ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση (και να μην πάνε στην εφορία). Υπενθυμίζεται, ότι στο ν/σ για τις βοσκήσιμες γαίες του ΥπΑΑΤ, τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε συμπεριληφθεί διάταξη που επέτρεπε την επιστροφή των χρημάτων έως και σε βάθος δεκαετίας, «αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνώριζε ότι θα χρειαστεί να γίνει ανάκτηση» σημειώνουν στελέχη του υπουργείου.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “Ύπαιθρος Χώρα” που κυκλοφορεί