Ευβοϊκό κρασί από τη…Βουλγαρία

Μπορεί η χώρα μας να παράγει αρκετό και ποιοτικό κρασί, κάποιοι όμως επιτήδειοι θέλουν να βαπτίζουν το εισαγόμενο ελληνικό.

Υπάλληλοι της Κινητής Ομάδας Ελέγχου (ΚΟΕ) του ΣΤ΄ Τελωνείου Πειραιά πραγματοποίησαν έλεγχο σε εταιρεία εμφιάλωσης και εμπορίας κρασιών στην Εύβοια. Όπως διαπιστώθηκε, στους αποθηκευτικούς της χώρους υπήρχε μηχανή ετικετοποίησης φιαλών με αυτοκόλλητες ετικέτες και ποσότητα 9.882 φιαλών κρασιού (συνολικής περιεκτικότητας 19.256 λίτρων). Η ανωτέρω ποσότητα δεσμεύτηκε, καθώς μπορεί να είχε αποκτηθεί από βουλγαρική εταιρεία με τιμολόγια, αλλά χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες τελωνειακές διαδικασίες για την ενδοκοινοτική διακίνησή τους.

Από τον εξονυχιστικό λογιστικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία κάνει συστηματικά αγορές από εταιρείες του εξωτερικού και, αφού επικολλά την ετικέτα της στις φιάλες, διαθέτει το προϊόν στην αγορά ως ελληνικό προϊόν παραγωγής της. Όσο και αν προσπαθούν οι υπηρεσίες να αποτρέψουν τέτοιου είδους φαινόμενα, τα προβλήματα θα εντείνονται ακόμη περισσότερο και ένας λόγος είναι ότι οι αγροτικές οργανώσεις είναι απούσες από την αγορά.

Γ. Σάρρος