Ηλεία: Πρόβλημα για τις εξαγωγές η έλλειψη σιδηροδρόμου

Πρόβλημα για τις εξαγωγές η έλλειψη σιδηροδρόμου

Σοβαρό πλήγμα στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων του Νομού Ηλείας συνεχίζει να προκαλεί η έλλειψη δικτύου μεταφορικών υποδομών και κυρίως του σιδηροδρόμου.

Τα ηλειακά προϊόντα με παγκόσμια αναγνώριση όπως το ελαιόλαδο, οι φράουλες, τα νωπά φρούτα, τα λαχανικά, το καλαμπόκι, το καρπούζι και η σταφίδα, καθίστανται μη ανταγωνιστικά λόγω υψηλού κόστους, κακών συνθηκών μεταφοράς και καθυστερήσεων στη διακίνησή τους.

Παρά το γεγονός ότι παράγουν ποιοτικά προόντα τα οποία έχουν αυξημένη ζήτηση σε χώρες του εξωτερικού, οι παραγωγοί δεν μπορούν να τα προωθήσουν εξαιτίας της τιμής τους, που είναι ακριβή λόγω του κόστους μεταφοράς, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

«Δυστυχώς, οι ιθύνοντες μιλούν για ανταγωνιστικά αγροτικά προόντα,για τόνωση της εξωστρέφειας χωρίς να έχουν φροντίσει για τα αυτονόητα όπως είναι οι υποδομές. Ένας τόσος πλούσιος νομός είναι καταδικασμένος να ζει στο περιθώριο γιατί κάποιοι αποφάσισαν να του στερήσουν το σιδηρόδρομο που διαχρονικά καθόριζε και συνεχίζει να καθορίζει τις μεταφορές παγκοσμίως. Σε καμιά άλλη χώρα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Ν.Τ.