Η Κίνα παίζει σκάκι με τo βαμβάκι

Η Κίνα παίζει σκάκι με βαμβάκι

Μια πεταλούδα που πετάει στην Κίνα καθορίζει πόσα στρέμματα θα καλλιεργήσει ένας βαμβακοκαλλιεργητής της Ροδόπης.

«Για 1,5 περίπου χρόνο, το χρηματιστήριο του βαμβακιού κυμαινόταν σε πολύ σταθερό πλαίσιο αλλά, δυστυχώς, μετά τα Χριστούγεννα έχουμε πτώση, λόγω των οικονομικών προβλημάτων στην Κίνα, καθώς το βαμβάκι αντιδρά πολύ γρήγορα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον», μεταφέρει ο πρόεδρος της «Θρακικά Εκκοκκιστήρια ΑΕ», Σταμάτης Κουρούδης (μεγάλη φωτό). «Επιπλέον, τα κλωστήρια αντικαθιστούν το βαμβάκι με πολυεστέρα, γιατί έπεσαν οι τιμές του πετρελαίου και τα παράγωγά του κοστίζουν πολύ φθηνότερα, παρόλο που το βαμβάκι είναι φιλικότερο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το διεθνές γεωπολιτικό πεδίο δημιουργεί ανησυχίες, απομακρύνοντας τους επενδυτές από τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, όπως και του βαμβακιού».

Η τελευταία πτώση, τον Φλεβάρη, προξενήθηκε από φήμες ότι η Κίνα θα ρίξει τα αποθέματά της στη διεθνή αγορά. Εκτιμά ότι οι τιμές έπιασαν τα όριά τους και θα ακολουθήσει άνοδος.Δυστυχώς, υπάρχουν ελληνικά εκκοκκιστήρια που έχουν αποθέματα. Τουλάχιστον 50.000 τόνοι παραμένουν απούλητοι.

Η Κίνα παίζει σκάκι με βαμβάκιΟ βαμβακοπαραγωγός Νίκος Κυριαζής (ένθετη φωτό) μεταφέρει ότι τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί παρακολουθούν το χρηματιστήριο βαμβακιού. «Η τιμή που θα έχει το βαμβάκι επηρεάζει το πόσα στρέμματα θα καλλιεργηθούν, και αυτό θα κριθεί τις επόμενες μέρες». Αναγνωρίζει ότι η Κίνα κάνει το παιχνίδι, και εκτιμά ότι φέτος θα καλλιεργηθεί λιγότερο βαμβάκι από πέρυσι. Η ειδική ενίσχυση βάμβακος κυμαίνεται στα 71,5 ευρώ/στρέμμα, σύμφωνα με τη συνολική έκταση των στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν. «Το αν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε φέτος εξαρτάται από το πότε θα πληρωθούμε τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Σίγουρα, κάποιοι αγρότες θα μειώσουν την καλλιεργήσιμη έκταση, γιατί το βαμβάκι είναι πολυέξοδη καλλιέργεια και δεν αφήνει περιθώρια η μείωση της τιμής του χρηματιστηρίου». Ο ίδιος δεν αποκλείει να στραφεί σε δενδρώδεις ή εκτατικές καλλιέργειες.

Μαρία Αμπατζή