Η Copa-Cogeca για την κρίση στις γεωργικές αγορές

Να ανοίξει εκ νέου τη ρωσική αγορά, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωπαϊκές αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, σε πρόσφατη συνάντησή τους με θέμα την κρίση στις αγορές γεωργικών προϊόντων. Οι οργανώσεις τονίζουν παράλληλα ότι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί δεν θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της διεθνούς πολιτικής.

 «Οι τιμές έχουν καταβυθιστεί, ειδικά στα γαλακτοκομικά, το χοιρινό κρέας, τα οπωροκηπευτικά, το βόειο κρέας και τα σιτηρά και δεν υπάρχουν αρκετά εργαλεία για να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση στο πλαίσιο της υφιστάμενης ΚΑΠ» δήλωσε ο πρόεδρος της Copa, Μάρτιν Μέριλντ. «Κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ πρέπει να είναι να ανοίξει εκ νέου τη ρωσική αγορά. Η υποστήριξη που πήραμε από την ΕΕ δεν καλύπτει ούτε καν ένα μικρό μέρος των απωλειών μας. Επιπλέον, μόνο το 25% του πακέτου βοήθειας μέχρι στιγμής έχει καταβληθεί, λόγω καθυστερήσεων από τις εθνικές αρχές, οδηγώντας ακόμα περισσότερους αγρότες στη χρεοκοπία» ανέφερε. «Χρειαζόμαστε μια πιο “επιθετική” ελάφρυνση χρέους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)», πρόσθεσε ο Μέριλντ.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2015, η Επιτροπή και η ΕΤΕπ ανακοίνωσαν σχέδιο για την τόνωση των επενδύσεων στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης στην ΕΕ. Ωστόσο, η Κομισιόν έχει παραδεχθεί ότι η χρήση των χρηματοπιστωτικών εργαλείων στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης είναι χαμηλότερη από ό,τι ήλπιζε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Cogeca, Τόμας Μάγκνουσον, δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι λιανοπωλητές εκμεταλλεύονται τους αγρότες τόσο στυγνά, προσφέροντάς τους τιμές πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής». Αυτές τις ημέρες, συνεδριάζει εκ νέου η Ομάδα Δράσης για τις γεωργικές αγορές που σύστησε ο επίτροπος Χόγκαν, η οποία μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να καταθέσει προτάσεις, μεταξύ άλλων, για την εξισορρόπηση της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων.