Θράκη: Προς επίλυση η οφειλή της Καπνικής Μιχαηλίδη

Το ποσό του 1.830.812 ευρώ στον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης και 1.279.575 ευρώ στην ΕΑΣ Ξάνθης είναι τα οφειλόμενα σε Θρακιώτες καπνοπαραγωγούς για αγορές εσοδείας 2015 της Καπνικής Μιχαηλίδη ΑΕ.

Σε συνάντηση 19 ομάδων καπνοπαραγωγών στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε από τον κ. Μιχαηλίδη ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε γερμανική τράπεζα. O πρόεδρος του συνεταιρισμού, Εσάτ Χουσεΐν, δήλωσε ότι «η τράπεζα δεν πλήρωσε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τώρα, συμφωνήθηκε με ιταλική τράπεζα να καταβληθούν τα χρήματα. Αν δεν πληρώσει στις συγκεκριμένες ημερομηνίες, την επόμενη χρονιά θα είναι πολύ δύσκολο να πάρει τα καπνά. Την 1η Απριλίου θα μοιραστούν οι βεβαιώσεις στους καπνοπαραγωγούς για να γίνουν τα συμβόλαια με τις μεταποιητικές μέχρι το τέλος Απριλίου. Μένει να ζυγιστούν 1 εκατ. κιλά και μετά θα συζητήσουμε με τις μεταποιητικές για τα καπνά εσοδείας 2016».

Θετική είναι για τον κ. Χουσεΐν η ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ ΥΠΑΑΤ και Philip Morris για προμήθεια από Έλληνες καπνοκαλλιεργητές 30.000 τόνων καπνό. «Με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν υπογράψει για 43.000 τόνους, αλλά είναι καλά γιατί πρόκειται για μεγάλη τσιγαροβιομηχανία που πληρώνει καλά».