Κινδυνεύει η αγροτική παραγωγή της Ηλείας

Κινδυνεύει η αγροτική παραγωγή της Ηλείας

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η νέα καλλιεργητική περίοδος στον Νομό Ηλείας, καθώς η ΔΕΗ με εξώδικα απειλεί να κόψει το ρεύμα στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ). Σε περίπτωση που δεν πληρωθούν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ, θα τους κόψει το ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να δώσουν στους αγρότες νερό για πότισμα.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους προέδρους των ΤΟΕΒ και εκπροσώπους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αποφασίστηκε να επισκεφθούν τον αρμόδιο υπουργό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, προκειμένου να ζητήσουν μια ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών των ΤΟΕΒ. Να σημειωθεί ότι οι οφειλές των ΤΟΕΒ σε ΙΚΑ και ΔΕΗ αγγίζουν το 1,7 εκατ. ευρώ και του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, Νίκος Φάμελος (ένθετη φωτό), επεσήμανε ότι η εισπραξιμότητα τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ μικρή, τη στιγμή που έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο κόστος του έργου, της συντήρησης και της λειτουργίας.
«Χωρίς καλλιέργειες η Ηλεία θα πεθάνει» τόνισε ο κ. Φάμελος και πρόσθεσε ότι «το μεγάλο μας θέμα είναι οι οφειλές σε ΙΚΑ και ΔΕΗ και απορούμε πώς έρχονται τελεσίγραφα – εξώδικα από τη ΔΕΗ ειδικά για τα αντλιοστάσια αποστράγγισης, που σημαίνει ότι η διακοπή του ρεύματος θα φέρει πλημμύρα. Τα χρέη έρχονται από πολύ παλιά, οι οφειλές είναι μεγάλες και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε». Ο κ. Φάμελος συμπλήρωσε ακόμα ότι, όσον αφορά τις οφειλές, το θέμα είναι τεράστιο, το κόστος της παραγωγής πολύ υψηλό και κάτι πρέπει να γίνει με το νερό της άρδευσης, ώστε ο αγρότης να μην επιβαρύνεται.

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Λάμπης Αριστειδόπουλος, τόνισε ότι στις 22 Μαρτίου γίνεται η δημοπρασία για το έργο των 834.000 ευρώ για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της λειτουργίας του δικτύου στα εγγειοβελτιωτικά έργα της Ηλείας και ότι γενικά η περιφέρεια είναι σε κατεύθυνση να βοηθήσει όπου μπορεί.