Eπιβεβαίωση της «Ύπαιθρος Χώρα»: Δεν έχει εγκριθεί ακόμα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ

Στ.Πιτσιόρλας: «Τη Βιομηχανία Ζάχαρης θα τη σώσουμε»

Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής 4 Μαρτίου η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με την οποία σημειώνει ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας εξακολουθεί να τελεί υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικά ρεπορτάζ εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» («ΥΧ») και του ypaithros.gr.

Όπως έγραψαν νωρίτερα η «ΥΧ» και το ypaithros.gr, παρά την –στρεβλή, όπως αποδεικνύεται- εντύπωση που είχε καλλιεργηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, συμφωνία επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί μέσα στις επόμενες μέρες. Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών έχουν πυκνώσει και είναι δεδομένη η επιθυμία από την πλευρά της τράπεζας να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο ώστε να «ξεκλειδώσουν» το συντομότερο δυνατό και οι πληρωμές των τευτλοκαλλιεργητών και να μη χαθεί η φετινή σεζόν. Κάτι τέτοιο ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, μπορεί να γίνει μόνο με ένα business plan που θα διασφαλίζει την επιστροφή της βιομηχανίας στην κερδοφορία και τη βιωσιμότητα και όχι «με λύσεις της τελευταίας στιγμής».

Όπως σημειώναμε νωρίτερα, τα παραπάνω προκαλούν εύλογα ερωτηματικά και για τους χειρισμούς της διοίκησης της ΕΒΖ η οποία έσπευσε να προκαταλάβει ουσιαστικά τη συμφωνία δίχως να έχει στα χέρια της την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Πειραιώς (κάτι που παραδέχεται άλλωστε η εταιρεία στη νεότερη ανακοίνωσή της η εταιρεία).

Η (νέα) ανακοίνωση της ΕΒΖ

Σε συνέχεια του δελτίου Τύπου που εξέδωσε την Πέμπτη 3 Μαρτίου η ΕΒΖ διευκρινίζει ότι με την Τράπεζα Πειραιώς γίνονται συνεννοήσεις για την τελική συμφωνία για το σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΒΖπου περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της Εταιρείας, το οποίο σε κάθε περίπτωση τελεί υπό την έγκριση του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της “Ύπαιθρος Χώρα” που κυκλοφορεί στα περίπτερα αυτή την Παρασκευή 4 Μαρτίου.

Tι έγραφε νωρίτερα το ypaithros.gr:

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο «μέτωπο» της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο.

Με ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη η βιομηχανία έκανε λόγο για συμφωνία επί της αρχής πάνω στο σχέδιο αναδιάρθρωσης ενώ εμμέσως προανήγγειλε πληρωμές στους τευτλοκαλλιεργητές από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα (τα χρωστούμενα από την περυσινή σεζόν φτάνουν τα 8 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες του ypaithros.gr, ωστόσο, αυτή τη στιγμή συμφωνία πάνω στο «σχέδιο ανασυγκρότησης» της εταιρείας δεν υπάρχει –χωρίς βεβαίως αυτό να αποκλείεται να συμβεί τις επόμενες μέρες. Πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων επιβεβαιώνει ότι όντως οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο εκφράζει απορία για το γεγονός ότι η διοίκηση της ΕΒΖ προχωράει σε επίσημες δηλώσεις ή ανακοινώσεις τη στιγμή που καμία συμφωνία δεν έχει  –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς.

Στην αναμονή τευτλοκαλλιεργητές και εργαζόμενοι

Στο μεταξύ, επιστολή με την οποία εκφράζεται φόβος για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, απέστειλε στον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζάχαρεως Ελλάδας, με τον επικεφαλής της, Χριστόδουλο Βαρκάκη να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «

Αν χαθεί και άλλος χρόνος σε σύντομο χρονικό διάστημα η ΕΒΖ θα οδηγηθεί στο κλείσιμο”.

Στην επιστολή τονίζεται: “Περάσαν 40 ημέρες από τις εξαγγελίες που κάνατε από τα έδρανα της Βουλής, ως προς την αναδιοργάνωση και επανεκκίνηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ ΑΕ). Έχουμε μπει στον μήνα Μάρτιο και όσοι γνωρίζουν από παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας υποστηρίζουν ότι η χρονιά τείνει να χαθεί”.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από τον υπουργό, προκειμένου, όπως σημειώνουν, να αποφευχθούν οι δυσμενείς εξελίξεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα, να φροντίσει “για τη λύση των χρόνιων προβλημάτων, που μαστίζουν τη βιομηχανία, ξεκινώντας από την άμεση αποπληρωμή των περσινών οφειλών στους τευτλόκαλλιεργητές”. Τονίζουν δε, ότι “στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τη χρηματοδότρια τράπεζα και με βάση τα όποια ανταλλάγματα τίθενται στο τραπέζι για το κούρεμα του δανείου, επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να περιληφούν περιουσιακά στοιχεία (εργοστάσια Σερβίας), τα οποία επί σειρά χρόνων στηρίζουν οικονομικά τη βιομηχανία”.

Ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε: “Αν πληρωθούμε εντός της επόμενης εβδομάδας τα 8 εκατ. ευρώ που μας χρωστούν από την προηγούμενη καμπάνια, όπως μας υποσχέθηκαν, τότε εμείς, οι τευτλοκαλλιεργητές, θα σπείρουμε περισσότερα των 65.00 στρεμμάτων με τεύτλα που μας ζήτησε η διοίκηση της ΕΒΖ για το εργοστάσιο Πλατέως. Μόνο με τον λόγο τους ότι θα πληρωθούμε, ήδη έχουν σπαρεί 20.000 στρέμματα. Οι παραγωγοί είναι μεν μουδιασμένοι, αλλά εφόσον λάβουμε συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής των όσων μας οφείλουν, θα πιάσουν αμέσως όλοι δουλειά”. Διευκρίνισε, δε, ότι αν άμεσα ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου, “η επόμενη καμπάνια της ΕΒΖ θα είναι από τις καλύτερες”.

Γιάννης Τσατσάκης