Κτηνοτρόφοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Πως θα αποδείξεις πόσα αρνιά γέννησαν τα πρόβατα;

Ο Χρήστος Τσέρνιος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, δηλώνει στην «ΥΧ» ότι έχουν κάνει καταγγελίες στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά δεν έχουν φανεί αποτελέσματα. «Σαν κτηνοτρόφοι, με τις περσινές απώλειες λόγω του καταρροϊκού, μπορούσαμε να δώσουμε 1.500 ζώα την εβδομάδα, ενώ εμφανίζονταν σαν ελληνικά που φεύγουν από την περιοχή μας περισσότερα από 2.500 ζώα. Αυτόματα, μας δημιουργήθηκαν υποψίες». Την διαπίστωση έκανε συζητώντας με άτομα στο σφαγείο που πηγαίνει, όπου του μετέφεραν ότι «σφάζουν 2.500 αρνιά την ημέρα, ελληνικά, με ελληνικές σφραγίδες. Λόγω του ότι είμαστε ακριτική περιοχή, στο Νευροκόπι αποκλείεται να φέρνουν αρνιά από τη Θεσσαλονίκη να τα σφάξουν».

Ο Χρ. Τσέρνιος προσθέτει για τις πρακτικές των πολυκαταστημάτων: «Οι κτηνοτρόφοι κατά μέσο όρο πουλάμε το Πάσχα 5 ευρώ το κιλό το αμνοερίφιο. Πέρυσι, σε κάποιο σούπερ μάρκετ, πουλιόταν 4,80 ως ελληνικό. Έχουμε κάνει καταγγελίες για συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ. Εκείνη την περίοδο πουλούσαμε 5,70 και το μάρκετ το έδινε 1 ευρώ κάτω από την τιμή παραγωγού. Από εμάς πήγαινε στο σφαγείο, από εκεί στον μεσάζοντα κι από αυτόν στο κρεοπωλείο. Πώς γίνεται μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία να μειώνεται η τιμή κατά 1 ευρώ;».

Κτηνοτρόφοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσηςΟ Χρ. Τσέρνιος δηλώνει πως δεν έχουν δει, προς το παρόν αποτελέσματα των ελέγχων, και δίνει ένα παράδειγμα. «Ένας κρεατέμπορας μπορεί να κάνει εισαγωγή ζώων και να τα δηλώνει μέσω κάποιου φίλου σε κτηνιατρείο ή μέσω κτηνοτρόφου που τα μεταφέρει, σαν ελληνικά. Για παράδειγμα, ένας κτηνοτρόφος έχει 200 πρόβατα. Δεν μπορεί ν’ αποδείξει κανείς ότι δεν γέννησαν 600 αρνιά, ακόμη κι αν γέννησαν μόνο 100. Άρα, αυτόματα μπορεί τα 500 αρνιά να τα μεταβιβάσει στον κρεατέμπορα κι εκείνος να ελληνοποιήσει τα εισαγόμενα».

Για τον Χρ. Τσέρνιο, πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή της αλυσίδας, που είναι η εισαγωγή. «Θα πρέπει να μην χαθούν τα αρνιά στη διαδρομή, από την εισαγωγή μέχρι τη σφαγή. Ο έλεγχος γίνεται μόνο στην εισαγωγή. Ο έμπορος δεν ελέγχεται μέχρι το ράφι».

Μια άλλη απάτη αφορά στη χρήση αζώτου για την ψύξη των αμνοεριφίων. Υπάρχει η πληροφορία ότι την περίοδο μέχρι το Πάσχα, οι μεγάλοι έμποροι μαζεύουν αρνιά. «Είτε τα κάνουν πάχυνση σε στάβλους, είτε τα σφάζουν και τα ψύχουν με άζωτο, γεγονός που επιτρέπει όταν ξεπαγώσει το αρνί να φαίνεται σαν νωπό. Επομένως, επωφελούνται από τις τιμές που είναι τώρα χαμηλότερες».

Ο προβληματισμός σε σχέση με τις ελληνοποιήσεις κυρίως αμνοεριφίων, είναι σύνθετος και πολυετής στην Κρήτη. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Ανωγείων, Νικηφόρος Χαιρέτης, το θέμα τα προηγούμενα χρόνια τέθηκε υψηλά στις διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων, καθώς απειλεί διαχρονικά την ελληνική παραγωγή.

«Τα ζώα πιστεύω ότι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, φτάνουν ζωντανά στην Ελλάδα από την Αλβανία ή τη Βουλγαρία. Παραμένουν για κάποιο διάστημα στη χώρα (περίπου ένα μήνα) και μετά τα σφάζουν και τα διοχετεύουν ως ελληνικά στην αγορά».

«Είναι και ο ελεγκτικός μηχανισμός που, μέχρι σήμερα, δεν νομίζω ότι έχει βοηθήσει σε μια κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. Επί της ουσίας, είναι ανύπαρκτος. Τα ζώα έρχονται από το εξωτερικό, μπαίνουν στην Ελλάδα, ταξιδεύουν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη και μετά από κάποιο διάστημα φτάνει η ώρα της σφαγής και σφραγίζονται ελληνικά. Σε όλη αυτή την αλυσίδα θα πρέπει να πιστέψουμε ότι δεν μπορεί κάποιος να επέμβει δραστικά;», συμπλήρωσε ο κ. Χαιρέτης, που διευκρίνισε πως αν δεν δει η ίδια η πολιτεία με σοβαρότητα το θέμα, οι κτηνοτρόφοι, εκτός από τη φορολογία και το ασφαλιστικό, θα έχουν ένα επιπλέον λόγο να θεωρούν τους εαυτούς τους χαμένους, σε ό,τι αφορά την επιβίωση στην εργασία τους.