KYKNOS ΑΕ: 100 χρόνια αδιάκοπης πορείας

Γιώργος Μανουσάκης, διευθύνων σύμβουλος ΚΥΚΝΟΣ ΑΕ : «Με οδηγό την ποιότητα μπήκαμε και στην αγορά των ΗΠΑ»

Τα εκατό χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας και προσφοράς έχει συμπληρώσει η εταιρεία «Κύκνος» και, παρά τις συμπληγάδες της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζει να πατά γερά στα πόδια της με στρατηγική και όραμα, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών αλλά και διατηρώντας μια εξαιρετική σχέση με τους Έλληνες παραγωγούς. Η «Κύκνος» ανοίγει τα φτερά της στις ξένες αγορές, αποδεικνύοντας ότι η αιωνόβια πορεία της κάθε άλλο παρά έχει κουράσει, ή κουραστεί.

Για την πορεία της μεγάλης και ιστορικής αυτής επιχείρησης, αλλά και για την σχέση της με τη σημερινή κατάσταση, μίλησε στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλός της, Γιώργος Μανουσάκης . Έχοντας ζήσει όλη τη πορεία δίπλα στον πατέρα του, Μίμη Μανουσάκη, από τους βασικούς ιδρυτές της εταιρείας και ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο στο Ναύπλιο, έχει πλήρη εικόνα για την πορεία της εταιρείας και την προοπτική της.

Η χρονιά που πέρασε βρήκε την ΚΥΚΝΟΣ να μπαίνει δυναμικά και στην συμβολαιακή καλλιέργεια. Ποιο ήταν το κίνητρο αυτής της κίνησης;

Θα λέγαμε πως η βιομηχανική τομάτα σαν προϊόν, είναι, εδώ και πολλά χρόνια, αντικείμενο συμβολαιακής γεωργίας (καθώς τα συμβόλαια κλείνονται πολύ νωρίτερα από την περίοδο της συγκομιδής με τους παραγωγούς). Η εταιρεία μας είναι η πρώτη εταιρεία του κλάδου της, μάλιστα, που εφάρμοσε ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια της τομάτας (2005) και πιστοποίησε ομάδα καλλιεργητών της το 2005. Η ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιέργειας, προαπαιτούμενο για την επίτευξη της ποιότητας που θέλουμε, σημαίνει πως η εταιρεία μας επιβλέπει όλα τα στάδια της καλλιέργειας της τομάτας και αυτό γίνεται μόνο μέσω συμβολαιακών σχέσεων με τους καλλιεργητές. Η συνεργασία μας όμως με την ΕΤΕ, από το 2015, έδωσε άλλη διάσταση και πρόσθετη χρηματοδότηση προς τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα η εταιρεία μας να αυξήσει την παραγωγή της κατά 35%.

Ήδη το 2016 (δεύτερο χρόνο συνεργασίας με την ΕΤΕ) το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι καθολικό, που σε συνδυασμό με την 100% μηχανοσυλλογή της τομάτας (αποτέλεσμα των επενδύσεων των παραγωγών), καθώς και την καθολική πιστοποίηση των προϊόντων κατά GLOBALG.A.P., θα φέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και μείωση κόστους παραγωγής τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την εταιρεία.

Με μια τεχνογνωσία 100 ετών στο ενεργητικό μας, επενδύουμε περισσότερο στην ποιότητα, τη συσκευασία, το προφίλ των προϊόντων μας.

Πόσο μεγάλη είναι η πίεση που δέχεται μια ελληνική εταιρεία από τις ξένες στον τομέα των εξαγωγών;

Ο ανταγωνισμός ήταν πάντοτε διεθνής. Σημειώνουμε ότι η ελληνική παραγωγή είναι 500.000 τόνοι, όταν η παγκόσμια παραγωγή είναι 41.000.000 τόνοι (Στοιχεία 2015). Δεν είναι, όμως, μέρος της στρατηγικής εξαγωγών μας να προσφέρουμε το φθηνότερο προϊόν. Με μια τεχνογνωσία 100 ετών στο ενεργητικό μας, επενδύουμε περισσότερο στην ποιότητα, τη συσκευασία, το προφίλ των προϊόντων μας. Η εταιρεία μας, έτσι, εξάγει σε χώρες που παράγουν προϊόντα τομάτας όπως ΗΠΑ – Καναδάς – Αυστραλία, έχοντας προσαρμόσει ήδη τα κοστολόγια της.

Υπάρχει προοπτική για την ελληνική βιομηχανία που κινείται στον χώρο των αγροτικών προϊόντων, με βάση τα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης;

Συμπληρώνοντας πάνω από έναν αιώνα επιτυχούς λειτουργίας, με την τέταρτη γενιά να εργάζεται στη διοίκηση της εταιρείας, θα έλεγα πως ναι, υπάρχει μέλλον, όχι μόνο για την ελληνική βιομηχανία αλλά και για τον Έλληνα αγρότη. Αρκεί αυτό να το κατανοήσουν και οι κρατικοί φορείς…

Η ΚΥΚΝΟΣ ΑΕ είναι η πρώτη κονσερβοποιία στην Ελλάδα.
Η εταιρεία εξάγει σε χώρες που παράγουν προϊόντα τομάτας όπως ΗΠΑ – Καναδάς – Αυστραλία, έχοντας προσαρμόσει ήδη τα κοστολόγια της

Η κρίση ενίσχυσε τις σχέσεις μας με εργαζόμενους και καταναλωτές

Ο εορτασμός των 100 χρόνων της εταιρείας σάς βρίσκει στην χειρότερη περίοδο της κρίσης. Τελικά, πόσο προβλέψιμη ήταν για εσάς αυτή η περίοδος και πόσο σας φοβίζει αυτή όσο εξελίσσεται;

Η παρούσα κρίση ξεκίνησε σαν οικονομική το 2007-2008 από τις ΗΠΑ και φυσικά επεκτάθηκε γρήγορα στην παγκόσμια οικονομία. Ήταν αναμενόμενο μια χώρα σαν την Ελλάδα, με τόσο υψηλό δανεισμό, να καταστεί πιο ευάλωτη, πόσω μάλλον χωρίς την δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής. Η επίδραση της κρίσης αυτής σε θέματα εθνικά και οι επιπτώσεις της στον κοινωνικό ιστό και στις προοπτικές των επόμενων γενεών είναι που μας ανησυχούν περισσότερο.

Πόσο επηρέασε η κρίση τις σχέσεις με το προσωπικό της εταιρείας, τα προϊόντα της αλλά και την ανάπτυξή της;

Η ΚΥΚΝΟΣ ΑΕ είναι η πρώτη κονσερβοποιία στην Ελλάδα.Η δύσκολη αυτή περίοδος θα έλεγα πως περισσότερο ενίσχυσε τις σχέσεις της εταιρείας με τους εργαζόμενους αλλά και τους καταναλωτές της. Καταφέραμε εγκαίρως να εξορθολογήσουμε τα κόστη μας, χωρίς καμία περικοπή σε μισθούς και χωρίς να μειώσουμε το προσωπικό μας. Κανένας συμβιβασμός δεν έγινε, βεβαίως, ούτε στο επίπεδο της ποιότητας των προϊόντων μας. Αυτό επετεύχθη κυρίως μέσω της αναδιάρθρωσης της παραγωγικής μας διαδικασίας. Παράλληλα, συνεχίζουμε να επενδύουμε, με ιδιαίτερη προσοχή, για την βελτίωση μας σε όλα τα επίπεδα , την ανάπτυξη νέων προϊόντων και για την επέκτασή μας σε νέες αγορές. Εστιάζουμε στις εξαγωγές αυστηρά με επώνυμο ποιοτικό προϊόν ΚΥΚΝΟS. Ακολουθούμε αυτό το μοντέλο επιτυχούς λειτουργίας και ανάπτυξης και διατηρούμε παράλληλα ακέραιη την ελληνικότητά μας: στην ιδιοκτησία, στους ανθρώπους μας, τον τόπο παραγωγής και πρώτης ύλης. Η μεγάλη επιβράβευση των προσπαθειών μας, όμως, ήρθε από τους Έλληνες καταναλωτές, που, μέσα στην κρίση, μας έδειξαν περισσότερο από ποτέ την προτίμηση και την εμπιστοσύνη τους. Παρά τον ισχυρότατο ανταγωνισμό που έχουμε από πολυεθνικές εταιρείες στην κατηγορία μας, οι Έλληνες καταναλωτές επιμένουν να μας προτιμούν και να μας στηρίζουν, κάτι που οπωσδήποτε στήριξε και τις προσπάθειές μας να αναπτυσσόμαστε.

Tο οδοιπορικό της καταξίωσης

Η Ελληνική Εταιρεία Κονσερβών ΚΥΚΝΟΣ ΑΕ είναι η πρώτη κονσερβοποιία στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή και συσκευασία προϊόντων τομάτας, φρούτων και λαχανικών, ενώ η έδρα της, από την ίδρυσή της, το 1915, βρίσκεται στο Ναύπλιο Αργολίδας.

Η λειτουργία της εταιρείας στο Ναύπλιο είχε σαν αποτέλεσμα το δέσιμο της βιομηχανίας με την τοπική κοινωνία, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων έχει ακόμα και σήμερα να μιλά για την εποχή που εργάστηκε στην εταιρεία.

Σήμερα, συμπληρώνοντας έναν αιώνα λειτουργίας, παραμένει αμιγώς ελληνική εταιρεία. Κατέχει σταθερά ηγετική θέση στην ελληνική αγορά και πραγματοποιεί αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα.

Το εργοστάσιο παραγωγής και το διανεμητικό κέντρο της βρίσκονται στο χωριό Σαβάλια του νομού Ηλείας. Κατά την παραγωγική περίοδο -μέσα Ιουλίου με μέσα Σεπτεμβρίου- ο αριθμός των εργαζομένων φτάνει τα 240 άτομα, ενώ η ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου αγγίζει τους 2.100 τόνους νωπού προϊόντος.

Όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι της εταιρείας, η πλούσια γκάμα των προϊόντων που διαθέτει παρασκευάζονται με αυστηρές προδιαγραφές και χωρίς συντηρητικά. Η αφοσίωση στην υπόσχεση των ιδρυτών της εταιρείας για αξεπέραστη ποιότητα και νοστιμιά, επιβάλλει όλα τα προϊόντα KYKNOS να ελέγχονται απόλυτα, «από το χωράφι μέχρι το ράφι».

Η Ιστορία

1911: Σε ένα κτήμα στην Ασίνη Αργολίδας, τα αδέλφια Μιχαήλ και Κωστής Μανουσάκης παρασκεύασαν τα πρώτα 1.000 κουτιά ολόκληρες τομάτες και έναν σημαντικό αριθμό κουτιών τοματοπολτού. Έτσι, έστησαν το μικρό τους συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού.

1914: Η παραγωγή ολόκληρων τοματών και τοματοπολτού αυξήθηκε σε 100.000 κουτιά, με τη χρηματοδότηση της οικογένειας Παπαντωνίου, η οποία εισχώρησε έτσι στη μικρή βιομηχανία. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, η έδρα της εταιρείας εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, για να παραμείνει εκεί μέχρι τις μέρες μας.

1915: Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αφού ο Α’ Παγκόσμιος είχε ξεκινήσει, συντάχθηκε το καταστατικό της πρώτης στα Βαλκάνια «Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρείας Κονσερβών». Ιδρυτές και πρώτο συμβούλιο ήταν τα αδέλφια Μιχαήλ και Κωστής Μανουσάκης, Αθανάσιος και Βασίλειος Παπαντωνίου και ο Ιωάννης Δάρμος.

Με την ίδρυση αυτής της βιομηχανίας, ανοίχτηκαν νέοι ορίζοντες στην επεξεργασία και συντήρηση των αγροτικών προϊόντων της αργολικής γης, καθώς και, αργότερα, των προϊόντων άλλων περιοχών, μεγάλος αριθμός των οποίων σάπιζε μέχρι τότε στα χωράφια.

1928: Η εταιρεία ίδρυσε δεύτερο εργοστάσιο στην Αργολίδα και εγκατέστησε τους πρώτους ταχυσυμπυκνωτές που εισήχθησαν στην Ελλάδα.

1960: Αγόρασε το εργοστάσιο «Αργολική», που ήδη λειτουργούσε στην Αργολίδα.

Tο οδοιπορικό της καταξίωσης1963: Ίδρυσε το τέταρτο εργοστάσιό της στα Σαβάλια Ηλείας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και εκεί βιομηχανίες που αξιοποιούν την τοπική παραγωγή τοματών μέχρι και σήμερα.

1965: Η εταιρεία παρήγαγε και διάθεσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σάλτσα κέτσαπ. Τα χρόνια που ακολούθησαν, αποτέλεσε και στρατηγικό προμηθευτή παγκοσμίως ισχυρών εταιρειών τροφίμων.

1990: Παρασκεύασε για πρώτη φορά προϊόντα τομάτας σε χάρτινη συσκευασία.

1999: Πιστοποίηση της εταιρείας για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα πρότυπα ISO.

2002 – 2003: Η εταιρεία μετεγκατέστησε όλη την παραγωγική της δραστηριότητα και το διανεμητικό της κέντρο στα Σαβάλια Ηλείας, τον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης.

2005: Γίνεται η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εφάρμοσε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης για την καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας που χρησιμοποιεί, και πιστοποιήθηκε κατά EUREPGAP.

Η ΚΥΚΝΟΣ ΑΕ είναι η πρώτη κονσερβοποιία στην Ελλάδα2006 – 2007: Ανακαίνισε το εργοστάσιο στον νομό Ηλείας, επεκτείνοντας τις κτηριακές εγκαταστάσεις της και ανανεώνοντας τον μηχανολογικό εξοπλισμό της με αγορά νέων υπερσύγχρονων γραμμών παραγωγής.

2013: Πιστοποίηση της εταιρείας σύμφωνα με τα πρότυπα BRC Global Standard for Food Safety και IFS Food Standard for auditing quality and safety of food products (at higher level with a score of 97,16%).

2013 – έως σήμερα

Η εταιρεία δίνει έμφαση στη στελέχωση με νέο ανθρώπινο δυναμικό επιστημονικής κατάρτισης σε σημαντικές, για την εταιρεία και την ανάπτυξή της, θέσεις εργασίας και βραβεύεται για τις καινοτόμες δράσεις της και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Συνέντευξη στον Γιώργο Αργυρίου