Λάδι Μαρώνειας: Mε το βλέμμα στη Σιγκαπούρη

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Μαρώνειας έλαβε έπαινο στον διεθνή διαγωνισμό «7o ΧΡΥΣΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ 2015».

Λάδι Μαρώνειας: Mε το βλέμμα στη Σιγκαπούρη
Λάδι Μαρώνειας: Mε το βλέμμα στη Σιγκαπούρη

Το καταπράσινο και ευωδιαστό έξτρα παρθένο Μαρωνείτικο ελαιόλαδο εξάγεται σε Γαλλία και Γερμανία και ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μαρώνειας σχεδιάζει άνοιγμα στην αγορά της Ανατολής, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο ταμίας, Νίκος Αγγελίδης. Έχουν καθετοποιήσει την παραγωγή, το λάδι διακινείται στην τοπική αγορά σε μικρό ποσοστό, ενώ οι 22 συνεταιριστές – μέλη στρέφονται και στην αγορά της Ρωσίας.

«Πέρα από τις μεγάλες ποσότητες που ζητά η Ρωσία, επιδιώκουμε να βγούμε έξω με μια μικρότερη συσκευασία, κερδίζοντας την υπεραξία του προϊόντος, που είναι εξαιρετικό. Η μικρή συσκευασία προσδίδει κύρος στο προϊόν και ο καταναλωτής το αγοράζει ως ντελικατέσεν» μας λέει. Τα σχέδια για εξαγωγές περιλαμβάνουν τη Σιγκαπούρη και ευρύτερα την Ασία, αγορές απαίδευτες στο ελληνικό ελαιόλαδο, καθώς έχουν συνηθίσει το σησαμέλαιο.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, αυτή η αγορά επιτρέπει στην Ελλάδα να σχεδιάζει την διάθεση τεράστιων ποσοτήτων. Βέβαια, λόγω του «συνεταιριστικού εγωισμού που επικρατεί», είναι δύσκολο να σχεδιαστεί μια εθνική εξαγωγική πολιτική για το ελαιόλαδο, μιας και ο κάθε συνεταιρισμός υποστηρίζει ότι το προϊόν του είναι το καλύτερο. «Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε διαμελιστεί σε ψηφίδες, χωρίς να μπορούμε να ολοκληρώσουμε έναν πίνακα που θα δίνει μια ωραία ζωγραφιά. Αν κάποιοι συνεταιρισμοί ενωθούν, παρέχοντας άλλοι τεχνογνωσία, άλλοι ποιότητα, άλλοι ποσότητα, μπορούν να γίνουν θαύματα». Φέρνει το παράδειγμα της Ανδαλουσίας, που ενώνει τους συνεταιρισμούς της σε κρατικό brand name, μειώνοντας σημαντικά τα έξοδα.