Λοκρίδα: Μαθήματα τεχνολογίας και πολιτισμού από το Κτήμα Χατζημιχάλη

Ο αμπελώνας δεν έχει μόνο παραγωγικό χαρακτήρα, αλλά επεκτείνεται και στον τομέα της μεταποίησης

Λοκρίδα: Μαθήματα τεχνολογίας και πολιτισμού από το Κτήμα Χατζημιχάλη

Το κτήμα Χατζημιχάλη έχει μια σημαντική παρουσία στα αμπελουργικά και οινικά δρώμενα στην περιοχή της Λοκρίδας, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Η πρώτη εγκατάσταση της φυτείας έγινε το 1973 και πλάι στα αμπέλια του κτήματος εκτρέφονταν γαλοπούλες, οι οποίες αποτελούν έως και σήμερα το σήμα κατατεθέν. Το κτήμα αρχικά εκτεινόταν σε μια επιφάνεια 100 στρεμμάτων. Η σημερινή του επιφάνεια είναι πολύ μεγαλύτερη και φθάνει τα 2.500 στρέμματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι φυτεμένα σε πλαγιές της Λοκρίδας.

Ο αμπελώνας δεν έχει μόνο παραγωγικό χαρακτήρα, αλλά επεκτείνεται και στον τομέα της μεταποίησης. Διαθέτει ιδιόκτητο υπερσύγχρονο οινοποιείο, όπου εμφιαλώνονται αρκετές ελληνικές και ξένες ποικιλίες σταφυλιών (Ροδίτης, Ρομπόλα, Αθήρι, Ασύρτικο, Cabernet, Chauvignon κ.ά.). H παρουσία και η εγκατάσταση του αμπελώνα στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων μεθόδων παραγωγής. Οι τεχνικές αυτές μεταφέρθηκαν και σε άλλους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι με τη σειρά τους άλλαξαν τις καλλιεργητικές τους πρακτικές και συνέβαλαν και αυτοί στη γενικότερη ποιοτική αναβάθμιση του κρασιού. Ο τρόπος παραγωγής των σταφυλιών, αλλά και η μεταποίηση του προϊόντος έχει ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με τα νέα αυτά παραγωγικά πρότυπα. Στην ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδας καλλιεργούνται σήμερα χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων. Επισκεφτήκαμε το κτήμα στην περιοχή της Αταλάντης λίγες μέρες πριν από τις διήμερες εκδηλώσεις, με θέμα «Γίνε για μια μέρα οινοποιός», και διαπιστώσαμε από κοντά τη μεγάλη επιστημονική προσπάθεια που καταβάλλεται. Η καλλιέργεια των αμπελώνων γίνεται με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων και εφαρμόζονται ολοκληρωμένα προγράμματα που στοχεύουν στην αποφυγή της χρήσης εντομοκτόνων. Η ζιζανιοκτονία γίνεται μόνο με μηχανικά μέσα και η προστασία από μυκητολογικές προσβολές με οργανικά μυκητοκτόνα, θειάφι και χαλκό σε ελεγχόμενες συνθήκες. Από το τελάρο του τρύγου τα σταφύλια πέφτουν κατευθείαν στα ανοξείδωτα εκραγιστήρια και τα πνευματικά πιεστήρια και στη συνέχεια οδηγούνται στους οινοποιητές ελεγχόμενης θερμοκρασίας.

Η παλαίωση των κρασιών και ο χρόνος παραμονής σε δρύινα βαρέλια ή ανοξείδωτες ψυχωμένες δεξαμενές αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας των ποιοτικών κρασιών. Στην αίθουσα γευσιγνωσίας, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και, παράλληλα, να μυηθούν στον κόσμο του κρασιού, να γνωρίσουν τις ποικιλίες και να ξεχωρίσουν τις γεύσεις. Επειδή, όμως, το αμπέλι έχει μακραίωνη ιστορία, οι λάτρεις του είδους μπορούν να «ταξιδέψουν» σε παλαιότερες εποχές μέσα από το μουσείο του οίνου. Η φιλοσοφία των ιδιοκτητών του κτήματος είναι η ολοκληρωμένη παρουσία όχι μόνο στα παραγωγικά δρώμενα, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως αυτοί του πολιτισμού, της παράδοσης, του αγροτουρισμού και της εκπαίδευσης. Έτσι, κάθε χρόνο το κτήμα Χατζημιχάλη οργανώνει στον χώρο του οινοποιείου τις Μουσιακές νησίδες. Πρόκειται για πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και γεύμα με παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.

Γιάννης Σάρρος