Μέγαρα: Σε λίστα αναμονής για να πληρωθούν οι παραγωγοί κηπευτικών

Σε λίστα αναμονής για να πληρωθούν οι παραγωγοί κηπευτικών

Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις για τους παραγωγούς κηπευτικών στα Μέγαρα, από το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και τις πολύμηνες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην αποπληρωμή τους.

Σε λίστα αναμονής για να πληρωθούν  οι παραγωγοί κηπευτικών «Αν δεν ανατραπεί το σκηνικό που υπάρχει στην αγορά, αν δεν αρχίσουμε να πληρωνόμαστε τοις μετρητοίς και όχι με εξάμηνες και οκτάμηνες επιταγές, θα μειωθεί και άλλο η παραγωγή και στο τέλος ο Έλληνας καταναλωτής θα τρώει εισαγόμενα προϊόντα» τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, Γιώργος Παπαβασίλης. «Ήδη η αγορά έχει γεμίσει με κουνουπίδια Τουρκίας» καταλήγει.

Όπως εξηγεί, φέτος το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι. «Είχαμε αύξηση 10% στον ΦΠΑ, και από το 13% πήγαμε στο 23%. Αν συνυπολογίσει κάποιος το ηλεκτρικό ρεύμα, τις τιμές των φυτοφαρμάκων κ.ά., το κόστος είναι πολύ μεγάλο» αναφέρει χαρακτηριστικά, και συμπληρώνει: «Είναι ανάγκη η πολιτεία να νομοθετήσει ώστε τα κηπευτικά, και γενικότερα τα ευπαθή προϊόντα, να πληρώνονται στους παραγωγούς εντός 30 ημερών από την ημέρα έκδοσης του τιμολογίου τους».

Οι καθυστερήσεις φέρνουν μειώσεις στην παραγωγή

Οι παραγωγοί των Μεγάρων είναι οι κύριοι τροφοδότες κηπευτικών στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών και στα σούπερ μάρκετ. Αυτή την εποχή, καλλιεργούνται όλα σχεδόν τα είδη, όπως άνηθος, σέλινο, μαϊντανός, παντζάρια, σπανάκι, κρεμμύδια, πράσα, μαρούλια, μυρωδικά, αντίδια κ.ά.

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαβασίλης, οι τιμές που πωλούν οι παραγωγοί τα προϊόντα τους είναι χαμηλές. Ειδικότερα, στα 13 λεπτά/κιλό ο άνηθος, το σέλινο και ο μαϊντανός, στα 40 λεπτά/κιλό το σπανάκι, στα 45 λεπτά/κιλό τα κρεμμύδια.

Γεωργία Μπόχτη