Οι «ελληνοποιήσεις» ξανά στη Βουλή

Στα προβλήματα και τους κινδύνους αναφέρεται με ερώτησή του ο γραμματέας ΠΕ της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Λ. Αυγενάκης: «Ελλείμματα δισεκατομμυρίων στη ζωική παραγωγή»

Στα προβλήματα και τους κινδύνους που δημιουργούνται από τις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων (ένα θέμα που έχει αναδείξει και η εφημερίδα «ΥΧ»), αναφέρεται ο αναπληρωτής Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

«Το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά σημειώνει αυξητικές τάσεις και έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής όσο και για τον κλάδο των εξαγωγών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων(ΠΣΕ), ποσοστό άνω του 30% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, έχει άμεση σύνδεση με την αγροτική παραγωγή, ενώ 30 από τα 100 κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα της χώρας προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα. Συνεπώς, η ανάγκη συντονισμού δράσεων ουσιαστικής υποστήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας γύρω από την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, κυρίως στην βάση ενίσχυσης συνεργιών και clusters, με την αξιοποίηση κρίσιμων εργαλείων, όπως κοινοτικοί πόροι, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, κλπ αποτελούν τη βάση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας συνολικά. Η αύξηση της αγροτικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την προάσπιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, την εδραίωση της πιστοποίησης και την ενίσχυση των δράσεων προώθησης – προβολής στο εξωτερικό αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της παραγωγής και τη στήριξη της ανάπτυξης», τονίζει ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ.

Στην ερώτησή του ο κ.Αυγενάκης τονίζει πως «οι προσπάθειες εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού με «ελληνοποιήσεις» προϊόντων από επιτήδειους εντός κι εκτός του συνόρων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού που θα προστατεύει παραγωγούς, καταναλωτές, εμπόρους και εξαγωγείς από τη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού. Παράλληλα, η χάραξη μιας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής που θα εδράζεται στο συντονισμό δράσεων ενίσχυσης του κρίσιμου μεγέθους παραγωγής γύρω από παραδοσιακά, αλλά και νέα προϊόντα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι επιτακτικώς αναγκαία».

Ο ίδιος ζήτησε να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων και την προστασία παραγωγών, καταναλωτών , εμπόρων κι εξαγωγέων, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής στις εξαγωγές και στην ανάδειξη της ποιότητας ελληνικών προϊόντων.

Άννα Στεργίου