ΕΑΣ Αργολίδας: Οι επώνυμοι ελληνικοί χυμοί κατακτούν τις αγορές

Επώνυμοι ελληνικοί ποιοτικοί υγιεινοί χυμοί έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια αγορά.

Οι επώνυμοι ελληνικοί χυμοί κατακτούν τις αγορές

Η οικονομική κρίση δεν περιόρισε τις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες συνεχίζουν να επενδύουν στα ποιοτικά προϊόντα, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν όσα παράγονται εγχώρια, τόσο λόγω ποιότητας όσο και χαμηλότερης τιμής.

Τα προϊόντα μιας από τις πλέον ανταγωνιστικές βιομηχανικές μονάδες εκχύμωσης φρούτων επιλέγονται από τους Έλληνες καταναλωτές. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αργολίδας «ΡΕΑ», με τους χυμούς, τους οποίους οι καταναλωτές βρίσκουν στα ράφια των καταστημάτων ως «ΡΕΑ» και «AGROS», τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παράγει για λογαριασμό μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, καθώς και τη συσκευασία χυμών και αναψυκτικών για λογαριασμό τρίτων, έχει ανεβάσει τους ετήσιους τζίρους της σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Ανοδική πορεία των εξαγωγών για την Ένωση, η οποία πουλάει τα προϊόντα της σε Ευρώπη, Αφρική, Αμερική, Ασία

Κεντρικό σημείο της βιομηχανικής δραστηριότητας της ΡΕΑ, η οποία εκπροσωπεί 5.000 αγρότες, αποτελεί το εργοστάσιο «Εσπερίδες» στα Λιβάδια του Άργους. Εκεί γίνεται η μεταποίηση των εσπεριδοειδών, που προμηθεύεται από 450 παραγωγούς, και η εμφιάλωση χυμών και αναψυκτικών. «Περίπου το 10% της παραγωγής χυμών από πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ, μανταρίνια, βερίκοκα, ροδάκινα, σταφύλια και ρόδια εξάγεται σε Κύπρο, Κίνα, Σουηδία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ιορδανία, Λιβύη, Αλγερία, Αίγυπτο, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Νότιο Σουδάν, Σεϋχέλλες, Νέα Καληδονία, Αϊτή, Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης, Σπύρος Αντωνόπουλος.

Τα τελευταία χρόνια, έχει σημαντική παρουσία στην τυποποίηση χυμών σε χάρτινη συσκευασία «tetra pak». Παράγει αναψυκτικά σε συσκευασία PΕΤ και αλουμινένιων κουτιών για την ΕΠΑΠ – Green Cola. Στο δεύτερο εργοστάσιο της Ένωσης συσκευάζονται νωπά φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή.

Η ΕΑΣ Αργολίδας έχει επενδύσει στη βιομηχανική μονάδα περί τα 10 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα ετήσια στοιχεία (σ.σ. αφορούν στο 2014), η Ένωση παρήγαγε πάνω από 40.000.000 μονάδες σε 280 διαφορετικούς κωδικούς, με συνολικές πωλήσεις της τάξεως των 19 εκατ. ευρώ.

Ελένη Ρέλου