Ολοκληρώθηκε το 2ο πανελλήνιο φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς

Ολοκληρώθηκε το 2ο πανελλήνιο φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, το 2ο πανελλήνιο φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς στην Καλαμάτα, που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον δήμο Καλαμάτας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα στοιχεία από το 2ο φεστιβάλ είναι ικανοποιητικά. Έχουμε περισσότερες συμμετοχές σε σχέση με πέρυσι, κυρίως σ’ αυτούς που ήρθαν και θέλουνε να κάνουνε διάχυση της γνώσης, δηλαδή να μεταδώσουν γνώση των στοιχείων που έχουν αναφορικά με την ελαιοκαλλιέργεια, τόσο στο στάδιο της καλλιέργειας αλλά και των σκευασμάτων και της τυποποίησης, καθώς και στον τομέα της προώθησης του προϊόντος».

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η εξωστρέφεια του ελαιολάδου και της ελιάς, που αποτελούν εθνικό προϊόν για τη χώρα μας και φιλοδοξούν τα επόμενα χρόνια ο πανελλήνιος διαγωνισμός ελαιολάδου που θεσμοθετήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ, να εξελιχτεί σε διεθνή διαγωνισμό, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση του προϊόντος και του ονόματος Καλαμάτα στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Αντωνόπουλος υπογράμμισε ότι στο φετινό φεστιβάλ συμμετείχαν εκπρόσωποι κοινοπραξιών ελαιολάδου και μεμονωμένοι παραγωγοί, από τη Λακωνία, την Κρήτη, τη Μυτιλήνη και μια μεγάλη αποστολή από το Αγρίνιο. Κυρίαρχα, όμως τόνισε, «στοχεύουμε να συγκεντρώνουμε κατ’ έτος στο φεστιβάλ της Καλαμάτας αντιπροσωπείες από όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε το στίγμα του διαγωνισμού που θα γίνεται στην Καλαμάτα και να τον αναπτύξουμε όλοι μαζί».

Για την επόμενη χρονιά σημείωσε ότι γίνονται συζητήσεις με εκπροσώπους και παράγοντες από την Κρήτη, γιατί και στην Κρήτη γίνονται ανάλογες δράσεις, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε ο διαγωνισμός που γίνεται στην Καλαμάτα να γίνεται στο μέλλον εναλλάξ. «Ευελπιστούμε», επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, «να κάνουμε συμπράξεις και με άλλες περιοχές, γιατί όσο πιο πολλούς εμπλέκεις με τον ίδιο στόχο τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχεις. Το λάδι είναι εθνική υπόθεση και θα πρέπει να το δούμε έτσι και οι προσπάθειες πρέπει να είναι συλλογικές, να δημιουργήσουμε ένα δυνατό ισχυρό brand name».

Ο Δημήτρης Μήλιος, διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, σημείωσε για το 2ο φεστιβάλ ελιάς κι ελαιολάδου ότι «είναι ένα σημαντικό γεγονός, αφενός διότι παρουσιάστηκε η σύγχρονη τεχνολογία, παρουσιάζεται και η δουλειά των παραγωγών, κι αφετέρου έγιναν σημαντικές ομιλίες που βοηθάνε στην τεχνογνωσία, τόσο της καλλιέργειας της ελιάς αλλά και στην αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών που υπάρχουν».

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις μεταξύ άλλων για τη διαχείριση των προϊόντων ΠΟΠ, αλλά και για τα νέα δεδομένα στη διατροφική αξία του ελαιολάδου.