Ο απολογισμός του Leader Πελοποννήσου 2007 – 2013

Τα προγράμματα LEADER εδώ και πολλά χρόνια στηρίζουν την ελληνική ύπαιθρο.

Ο απολογισμός του Leader Πελοποννήσου 2007 - 2013

Στην 4η περίοδό του, το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER 2007-2013“Ανατολική Πελοπόννησος από την Οικοανάπτυξη, στην Καινοτομία”» έκανε ένα βήμα πιο πέρα. Μέσα στις δυσκολίες της εποχής, προσπάθησε να επεκτείνει τα καλά αποτελέσματα των προηγούμενων περιόδων και να μετατρέψει την καινοτομία που αναπτύχθηκε σε επιχειρηματική, πολιτιστική και κοινωνική καθημερινότητα, δημιουργώντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER 2007-2014, που ολοκληρώνεται στις 31/12/2015 με τίτλο «Ανατολική Πελοπόννησος – Από την Οικοανάπτυξη στην Καινοτομία», παρουσίασε αξιοσημείωτες επιδόσεις στον τομέα των πληρωμών , και πιο συγκεκριμένα βρέθηκε μέσα στις πέντε πρώτες ομάδες Τοπικής Δράσης σε επίπεδο χώρας.

Το Συνέδριο αναπτύχθηκε σε ένα Οδοιπορικό στην Περιοχή Παρέμβασης της Ο.Τ.Δ Πάρνωνας, με στάσεις στο Άστρος, στην Τρίπολη και στη Μονεμβασιά, στις 03, 04 και 05 Δεκεμβρίου 2015. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα και το αύριο των Προγραμμάτων LEADER.

Το σήμερα, με την παρουσίαση των 127 έργων που υλοποιούνται από το Τοπικό Πρόγραμμα, Προσέγγιση LEADER Άξονας 4 ΠΑΑ 2007-2013,«Ανατολική Πελοπόννησος – Από την Οικοανάπτυξη στην Καινοτομία» συνολικού προϋπολογισμού 14.601.940,12€, όπως:

21 έργα – Μεταποίησης Γεωργικών και Δασοκομικών Προϊόντων
30 έργα – Ίδρυσης , επέκτασης και εκσυγχρονισμού Βιοτεχνικών μονάδων
10 έργα – Παροχής Υπηρεσιών
3 έργα – Ίδρυσης , επέκτασης και εκσυγχρονισμού ειδών διατροφής, μετά την πρώτη μεταποίηση
1 έργο – Δικτύωσης
3 έργα – Σήμανσης Αξιοθέατων και Μνημείων
2 έργα – Προβολής και Προώθησης των πλεονεκτημάτων περιοχών
1 έργο – Ίδρυσης, Επέκτασης και Εκσυγχρονισμού μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης
22 έργα – Χώροι εστίασης και αναψυχής
1 έργο – Επιχείρησης Τουρισμού Υπαίθρου
3 έργα – Μικρής κλίμακας σε Δήμους
12 – έργα Πολιτιστικών, Αθλητικών, Εκπαιδευτικών και Περιβαλλοντολογικών Δραστηριοτήτων και Δραστηριοτήτων Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης
10 – έργα Βελτίωσης & Ανάπλασης Κοινόχρηστων χώρων
1 έργο – Σήμανσης μονοπατιών
6 έργα – Παρεμβάσεις σε Μουσεία, Εκθετήρια λαογραφικής- Αγροτικής- Πολιτιστικής Κληρονομιάς
6 έργα – Πολιτιστικών Εκδηλώσεων διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Το Συνέδριο αναπτύχθηκε σε τέσσερεις ενότητες, με βασική θεματολογία : Ανάπτυξη και Προγραμματισμός Έργων στην Ύπαιθρο, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία, Περιβάλλον & Απόθεμα Βιόσφαιρας στην περιοχή Πάρνωνα- Μαλέα και Πολιτισμός & Δράσεις Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς:

Άστρος, «Αίθουσα Συνεδριάσεων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης – Φ.Δ Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού», 03/12/2015, ώρα 17:00 : Αγροτική Οικονομία & Ανάπτυξη στην Ύπαιθρο

Στο Συντονισμό της συζήτησης συμμετείχαν η κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου – Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, ο κ. Παναγιώτης Μαντάς – Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας και ο κ. Δημήτρης Πετρής – Δασάρχης Κυνουρίας.