Ο τοίχος της καλοσύνης στην Δράμα

Ο τοίχος της καλοσύνης στην Δράμα

Η Δράμα είναι μια από τις ελληνικές πόλεις που δημιούργησε τον Τοίχο της Καλοσύνης από μια ομάδα ενεργών «ανήσυχων» πολιτών που θέλησαν ν’ αντιδράσουν στην ανέχεια και τον αποκλεισμό πολλών συμπολιτών τους. Σε ανακοίνωσή τους ενημερώνουν τους συμπολίτες τους για τη φιλοσοφία του Τοίχου, τους στόχους και τα σχέδιά τους και τους καλούν ως συνοδοιπόρους της προσπάθειας. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Ο Τοίχος της Καλοσύνης είναι μια ιδέα, που ξεκίνησε στη βόρειο-ανατολική πόλη της Mashhad του Ιράν, όταν κάποιος (που παραμένει ακόμη και σήμερα ανώνυμος) έβαλε μερικές κρεμάστρες και άγκιστρα σε έναν τοίχο, γράφοντας δίπλα τα εξής: «Εάν δεν τα χρειάζεστε, αφήστε τα εδώ. Εάν τα χρειάζεστε, πάρτε τα».

Το παράδειγμα αυτό του Ιράν ήρθε και στη χώρα μας ξεκινώντας συγκεκριμένα από τη Λάρισα, όπου μια ομάδα φίλων αποφάσισε να σηκωθεί από τους καναπέδες και να λάβει δράση. Η ιδέα πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις της χώρας μας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσά τους η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, τα Ιωάννινα, η Αττική, η Δράμα, η Μυτιλήνη, η Καρδίτσα, το Ναύπλιο, το Ηράκλειο Κρήτης και άλλες.

Κοινός στόχος όλων των ομάδων είναι να σταματήσουμε να βλέπουμε συνανθρώπους μας να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό και ρουχισμό δίνοντάς τους την δυνατότητα να τα βρίσκουν καθαρά στις κρεμάστρες που έχει τοποθετήσει η κάθε ομάδα σε διάφορα σημεία της πόλης της.

Είμαστε μια ομάδα «ανήσυχων» Δραμινών, που δημιουργήσαμε τοίχους καλοσύνης στην όμορφη πόλη μας εξαπλώνοντας έτσι το πνεύμα της αξιοπρέπειας μέσω της αλληλεγγύης από τις αρχές του Φεβρουαρίου. Επιθυμούμε να διατηρήσουμε την «ανωνυμία» μας, γιατί για μας η αλληλεγγύη είναι αξία, που πρέπει να παραμένει ανώνυμη, γιατί αλλιώς ευτελίζεται. Εκτιμούμε ότι δε χρειάζεται οι ενέργειες αλληλεγγύης να προσωποποιούνται και να συνοδεύονται από επώνυμα.

Σχεδιάζουμε συνεχώς νέες ενέργειες που θα βοηθήσουν την προσπάθεια να πάει ένα βήμα παραπέρα, γιατί πιστεύουμε πως οι ιδέες δεν έχουν σαφή προορισμό, αλλά απλά πηγαίνουν εκεί που τις έχουν ανάγκη. Έχουμε γίνει δέκτες πολλών συναισθημάτων, κυρίως  χαράς και συγκίνησης, μιας και οι συμπολίτες μας αγκάλιασαν την δράση μας. Παρατηρούμε καθημερινά πως ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη να εκφραστεί, να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του και να βοηθήσει το διπλανό του προσφέροντας ό,τι μπορεί.

Είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθηθούν οι ανήμποροι συμπολίτες μας  διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους.  Αλληλεγγύη, Ανθρωπιά, Ανιδιοτέλεια. Αυτές οι τρεις έννοιες αποτελούν μια σημαντική μορφή αντίστασης σε μια πραγματικότητα που μας θέλει απομονωμένους και εγκλωβισμένους σε αυτήν την δύσκολη για όλους οικονομική συγκυρία.

Οι τοίχοι της καλοσύνης έχουν ως στόχο να βοηθούν τους συνανθρώπους μας, παρέχοντάς τους αξιοπρέπεια και δημιουργώντας ταυτόχρονα μια επίκληση συναισθήματος στους πολίτες, έτσι ώστε όλοι μαζί να συνδράμουμε με ό,τι μπορεί ο καθένας μας. Μόλις νιώσουμε το αίσθημα της αλληλεγγύης όλα τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους! «Από τα λίγα τα μισά όποιος μπορεί να δώσει, έχει το μεγαλύτερο μάθημα να παραδώσει.» (Αντώνης Κάρατζης)   

Δεν είναι ντροπή να είναι κάποιος άνεργος και να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα… Ντροπή είναι να βλέπουμε τέτοιες καταστάσεις και να μην κάνουμε τίποτα, να έχουμε λίγο φαγητό και να το πετάμε, να έχουμε ένα ρούχο που δεν το χρειαζόμαστε και να το κρατάμε.   

Οι τοίχοι της καλοσύνης είναι ανοιχτοί και είναι όλων μας! 

Η ομάδα της Δράμας

Για περισσότερες πληροφορίες:

E-mail: [email protected]
Facebook: Ο τοίχος της καλοσύνης-Δράμα
Instagram: toixoskalosynhs_drama
Twitter: @Toixos_Drama