Παρέμβαση του συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας για τα προβλήματα στην παραγωγή

Το θέμα των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες εξ αιτίας του πρόωρου καύσωνα, στα μέσα του περασμένου Μαΐου, όπως επίσης ο ρόλος του ΕΛΓΑ και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του κανονισμού του για τις αποζημιώσεις, θίγει σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση -την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του, Γιώργος Μπουραζάνης και Χρύσανθος Κωστάκος αντίστοιχα- σημειώνεται:

“Κρίναμε σκόπιμο να παρέμβουμε για ένα θέμα που απασχολεί τον αγροτικό πληθυσμό της Λακωνίας και τους αιρετούς όλων των βαθμίδων, εννοώντας τις υψηλές για την περίοδο θερμοκρασίες που επικράτησαν στις 16/5, διότι κάποιος πρέπει να δώσει μία ψύχραιμη επιστημονική και όχι πολιτική ματιά στο ζήτημα, χωρίς κορώνες και υπερβολές.

Στόχος μας δεν είναι να γράψουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ζημιά, διότι δεν έχουμε σκοπό να υποκαταστήσουμε κανέναν, πόσω μάλλον τον αρμόδιο φορέα για αυτού του είδους τα ζητήματα, που ως γνωστόν είναι ο ΕΛΓΑ. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι δεν πρόκειται να πλειοδοτήσουμε ή να μειοδοτήσουμε με φράσεις «καταστροφή», «χρεωκοπία», «ολοκληρωτική ζημιά» ή αντιστρόφως «δεν υπάρχει τίποτα» «δεν έχει γίνει ζημιά» κλπ”.

Αναφερόμενος δε ο Σύλλογος στο θέμα του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να λειτουργήσει στη βάση ενός νέου σύγχρονου κανονισμού αποζημιώσεων, με τη χρήση εργαλείων δημιουργίας και εφαρμογής νέας τιμολογιακής πολιτικής. Στη νέα αυτή τιμολογιακή πολιτική θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν δεδομένα από δίκτυα αγρομετεωρολογικών σταθμών, από χάρτες κλιματικής ζωνοποίησης, από χάρτες εδαφολογικούς και παράγωγους αυτών, από χάρτες καταλληλότητας καλλιεργειών κλπ”.

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας