ΠΑΣΕΓΕΣ: Οργισμένη αντίδραση για τις δηλώσεις Αποστόλου

ΚΚΕ: Τροπολογία για απορρόφηση εργαζόμενων ΠΑΣΕΓΕΣ στο ΥΠΑΑΤ

Επιστολή την οποία κοινοποιεί και στον Πρωθυπουργό εξέδωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ που έκανε λόγο για «έλλειψη θεσμοθετημένης έκφρασης των αγροτών προκειμένου να συνομιλήσει μαζί της μετά τη διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ».

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Η ΠΑΣΕΓΕΣ υφίσταται και θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον, με τη σημερινή της ή άλλη μορφή, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, κ. Τζανέτος Καραμίχας, σε σημερινή επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, η οποία κοινοποιείται και στον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, με αφορμή χθεσινές, δηλώσεις του υπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για έλλειψη θεσμοθετημένης έκφρασης των αγροτών προκειμένου να συνομιλήσει μαζί της «μετά τη διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ».
 
Ο κ. Καραμίχας τονίζει, επίσης, πως ο υπουργός καλά θα κάνει να συνεργαστεί και να κουβεντιάσει μαζί της, όπως επίσης να ενημερώσει και τους συναδέλφους του υπουργούς να πάψουν να λασπολογούν και να συκοφαντούν την ΠΑΣΕΓΕΣ και τα στελέχη της (κ.Φίλης).
 
Σε αυτή την κατεύθυνση για μια ακόμα φορά, ο Πρόεδρος δηλώνει ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι έτοιμη και πρόθυμη να συζητήσει και να συνεργασθεί. «Αν πάλι ψάχνετε για «εχθρούς», η ΠΑΣΕΓΕΣ δεν είναι διατεθειμένη να παίξει αυτό το ρόλο» συμπληρώνει με νόημα.
 
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Καραμίχα, η μοναδική φορά που εκλήθη η ΠΑΣΕΓΕΣ, ως θεσμοθετημένη από το 1935 έκφραση των συνεταιρισμένων αγροτών, στον ένα χρόνο της θητείας του υπουργού για συζήτηση σχετικά με τα μεγάλα θέματα που αφορούν τους Έλληνες αγρότες, ήταν εθιμοτυπική και έγινε κατόπιν δικού της αιτήματος!
 
«Προφανώς, αυτό συνέβη, γιατί η ΠΑΣΕΓΕΣ δεν είναι αρεστή, γιατί δεν την ελέγχετε κομματικά και γιατί ενοχλήστε από τον τεκμηριωμένο πολιτικό της λόγο καθώς επίσης και για τη θέση υπέρ του ΝΑΙ που πήρε στο δημοψήφισμα (όπως και ο κύριος Πρωθυπουργός επικαλείται)» σημειώνει ο κ. Καραμίχας και συμπληρώνει πως «Όμως το σκεπτικό της ΠΑΣΕΓΕΣ και η επιχειρηματολογία της υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα τότε, είναι το ίδιο μ’ αυτό που και εσείς σήμερα προβάλλετε για να πείσετε τους αγρότες να δεχτούν τα φορολογικά-ασφαλιστικά σας μέτρα και δεν είναι άλλο από την απώλεια των κονδυλίων της ΚΑΠ, που ανέρχονται περίπου στα 3 δις ευρώ ετησίως».
 
Επίσης, ενημερώνει ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ, όχι μόνο δε διαλύθηκε, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί και μάλιστα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Copa και Cogeca, Συμβουλευτικές Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης), με αυξημένο κύρος, μια που πρόσφατα ο εκπρόσωπός της κύριος Βασίλης Παρόλας (Γεν. Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας) εκλέχτηκε μετά από πρότασή της αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Συνεταιρισμών (Cogeca). Σημειώνοντας, ταυτόχρονα πως η τόσο νευραλγική θέση που για πρώτη φορά καταλαμβάνει εκπρόσωπος της χώρας μας δεν αξιοποιήθηκε από την πλευρά του υπουργείου προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών.
 
Επίσης, ο κ. Καραμίχας γνωστοποιεί στον υπουργό πως η ΠΑΣΕΓΕΣ μαζί με 2 υπηρεσίες του υπουργείου υπέβαλλαν φάκελο στην Commission προκειμένου να ενημερώσουν τους Έλληνες αγρότες για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας και στην συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από αξιολόγηση εμπιστεύθηκε την ΠΑΣΕΓΕΣ λόγω κύρους, γνώσης και εμπειρίας, απορρίπτοντας τις αιτήσεις του υπουργείου. Τονίζοντας στην συνέχεια πως οποιαδήποτε ενημέρωση έγινε στη χώρα μας για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, πραγματοποιήθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ με πάνω από 30 ημερίδες σε όλη τη χώρα.
 
Συνεχίζοντας την επιστολή του, ο κ. Καραμίχας, τονίζει πως ο υπουργός δεν έχει κάνει τίποτε προκειμένου να αξιοποιήσει αυτή την προστιθέμενη αξία της ΠΑΣΕΓΕΣ σε Ευρωπαϊκά θέματα και να κουβεντιάσει μαζί της για τις αλλαγές που πρέπει και μπορεί να γίνουν, με την ενδιάμεση αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της επιλογής που έκανε η χώρα μας για την εφαρμογή της και αφορούν ιδίως τους νέους αγρότες. Αντίθετα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το υπουργείο, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων του, το μόνο που έκανε είναι να συκοφαντεί και λασπολογεί συστηματικά την ΠΑΣΕΓΕΣ και τα στελέχη της, κατηγορώντας τους άλλοτε για φοροφυγάδες, άλλοτε ότι δεν είναι αγρότες και άλλοτε για κακοδιαχείριση κοινοτικών ενισχύσεων, όταν είναι σε όλους γνωστό ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ ουδέποτε διαχειρίστηκε κοινοτικά κονδύλια. Αποκορύφωμα της συστηματικής «εκστρατεία» σας κατά της ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν η ανάκληση της παραχώρησης οικοπέδου της ΠΑΣΕΓΕΣ – με επίκληση τυπικών και προσχηματικών λόγων- στη Θέρμη Θεσσαλονίκης στο οποίο η ΠΑΣΕΓΕΣ ανήγειρε κτιριακό συγκρότημα για τη συνεταιριστική της σχολή και για το οποίο οικόπεδο η ΠΑΣΕΓΕΣ ουσιαστικά είχε καταβάλλει πλήρες τίμημα αγοραίας αξίας στο Δημόσιο το 1965 ύψους 480.000 δραχμών περίπου.