Πελοπόννησος: Ζητείται λύση για το υλικό στα φυτώρια

Περίπου 300 επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο φαίνεται να έχουν πάρει έγκριση για να λειτουργήσουν σαν φυτώρια, και όπως όλα δείχνουν είτε ο αριθμός θα παραμείνει ως έχει είτε θα περιορισθεί καθώς σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία – που έχει αλλάξει – θέτει ως βασική προϋπόθεση για την λειτουργία τους, να διαθέτουν μητρικό υλικό μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδας, Σωτήρης Σαλής, τονίζει ότι «υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να μπουν στο επάγγελμα, αλλά η ΔΑΟΚ Κορινθίας δεν δίνει πλέον άλλες άδειες για φυτώρια, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει μητρικό υλικό και το κράτος είναι αδύναμο να εφοδιάσει τους φυτωριούχους με αυτό».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σαλή, «υπάρχει αδυναμία προμήθειας μητρικού υλικού από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο του νομικού καθεστώς και μέχρι το 2022 δεν μπορεί κανένας να προμηθεύσει μητρικό υλικό».

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι η οδηγία για το μητρικό υλικό υπάρχει από το 2006, αλλά οι διαρκείς αναβολές οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι φέτος δεν δόθηκε φυτοϋγειονομικό διαβατήριο σε αμπελοφυτωριούχο, καθώς δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τα εμβόλια και κατά συνέπεια δεν μπόρεσε να πουλήσει.

Οι ελπίδες, όπως είναι αυτονόητο, στρέφονται στα ντόπια κέντρα παραγωγής μητρικού υλικού, που είναι στο Ξυλόκαστρο και στα Χανιά. Στόχος είναι η παραγωγή πιστοποιημένου υλικού στο Ξυλόκαστρο και της ελιάς στα Χανιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΕΦΕ επισημαίνει πως «είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε και οικονομικά, αρκεί να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες, γιατί πλέον δεν υπάρχει χρόνος. Τα εσπεριδοειδή είναι ένα βήμα πιο μπροστά, αφού στο Ξυλόκαστρο γίνεται παραγωγή υποκειμένου τα τελευταία δύο χρόνια. Για την ελιά θα έχουμε παραγωγή στο τέλος του 2019, όταν θα δοθούν και οι πρώτοι βλαστοί».