Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης η Ειδομένη

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης η Ειδομένη

Την απαγόρευση εισόδου στην ΠΓΔΜ για έξι μήνες επέβαλαν οι αρχές των Σκοπίων στους ξένους φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες και ακτιβιστές που εισήλθαν στο έδαφός τους, ακολουθώντας την Καθαρά Δευτέρα τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Εν τω μεταξύ, την Ειδομένη επισκέπτεται σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, και εκτάκτως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα επιθεωρήσει τον καταυλισμό των προσφύγων και θα έχει επαφές με τοπικούς φορείς, για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τους χώρους, όπου διαμένουν οι πρόσφυγες, ενώ αναμένεται να ενημερωθεί από τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί.

Γ. Κυρίτσης: Να εμπιστεύεστε τις ελληνικές αρχές

Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στην Ειδομένη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση υπό τον προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης, μετά το πέρας της σύσκεψης, μετέφερε έκκληση της κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην εμπιστεύονται ψέματα που διανέμονται π.χ. μέσω φυλλαδίων από «επιτήδειους» και που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά, αντίθετα, να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας και να αντιληφθούν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη.

Η έκκληση απευθύνεται επιπλέον και στις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους «να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».

Μάλιστα το πρωί σε δηλώσεις του, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ότι η Αθήνα βρισκόταν πίσω από την απόφαση των μεταναστών για την είσοδό τους στην ΠΓΔΜ, ενώ τόνισε: «Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών. Αν υπάρξει αίτημα από την πΓΔΜ για επανεισδοχή τους, θα την εξετάσουμε».

Βενιζέλος: «Απαράδεκτη η κατάσταση»

Το προσφυγικό αυτές τις ώρες λόγω και της κακής κατάστασης που επικρατεί στα σύνορα, λόγω των βροχοπτώσεων αλλά και της στάσης της Ευρώπης , που φαίνεται να πατά σε δυο βάρκες αλλά και της στάσης των Βαλκάνιων ηγετών είναι ψηλά στην ατζέντα των ελληνικών κομμάτων.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το ζήτημα των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών προς την ΠΓΔΜ έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη είναι απολύτως απαράδεκτη,  απάνθρωπη, παραβιάζει το Ελληνικό Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και εκθέτει παγκοσμίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτίστως όμως τη χώρα μας» , τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά, μεταξύ αυτών μεγάλος αριθμός βρεφών, παιδιών, εγκύων γυναικών και αναπήρων παραμένουν επί ημέρες, υπό άθλιες συνθήκες, στην Ειδομένη σε αυτοσχέδιο καταυλισμό που έχει προ πολλού μετατραπεί σε λασπότοπο λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων».

 «Παραίτηση εθνικής κυριαρχίας;»

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «οι συνθήκες στέγασης και υγιεινής είναι τραγικές και ήδη καταγράφτηκαν τα πρώτα κρούσματα λοιμωδών ασθενειών.  Οι υπεράνθρωπες και συγκινητικές προσπάθειες μη κυβερνητικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών να βοηθήσουν, αντιμετωπίζοντας κυρίως τις ανάγκες διατροφής, δεν μπορούν να καλύψουν το κραυγαλέο κενό της κρατικής απουσίας». Και πρόσθεσε πως  «η Ελληνική Δημοκρατία δείχνει να έχει παραιτηθεί της κυριαρχίας της στην περιοχή. Η κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί ότι προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι στην Ειδομένη δεν υπάρχει οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες οφείλουν να κατευθυνθούν στα υπάρχοντα και υποδεικνυόμενα  κέντρα φιλοξενίας, απαλλάσσεται των νομικών και ανθρωπιστικών υποχρεώσεων και των αντίστοιχων ευθυνών της. Χθες, Καθαρή Δευτέρα, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες μετακινήθηκαν προς το γειτονικό χωριό Χαμηλό και διασχίζοντας με κίνδυνο ζωής χείμαρρο, που βρίσκεται στη συνοριακή  γραμμή, εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Οι αρχές της ΠΓΔΜ αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ελληνικές αρχές ενθάρρυναν ή πάντως δεν απέτρεψαν αποτελεσματικά την κίνηση αυτή προσφύγων  και μεταναστών».
 
«Αρνητικές οι εντυπώσεις για την Ελλάδα»
 
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξε πως προφανώς  δεν υιοθετεί κάτι τέτοιο αλλά σημείωσε πως «δημιουργούνται έντονα αρνητικές εντυπώσεις για την Ελλάδα και ενισχύονται οι οπαδοί του κλεισίματος των βόρειων συνόρων στο εσωτερικό της Ε.Ε. καθώς και αυτοί που ισχυρίζονται ότι η χώρα μας δεν καταγράφει πλήρως όσους εισέρχονται από τα θαλάσσια σύνορα της».
 
Ο κ. Βενιζέλος ρώτησε να πληροφορηθεί πως και πότε επιτέλους σχεδιάζει η κυβέρνηση ν΄ αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση με κριτήρια ανθρωπιστικά και πόσοι μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας  και τι ακριβώς συμβαίνει με τη φιλοξενία τους;
 
Ε. Χριστοφιλοπούλου: «Αντί να αυξήσετε τον προϋπολογισμό τον μειώσατε!»
 
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας , Ανδρέα Ξανθό κατέθεσε κι η βουλευτής Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου για το προσφυγικό, αναφερόμενη στις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανυπαρξία σχεδίου τη στιγμή που γνώριζε το πρόβλημα. Η βουλευτής Αττικής σημείωσε πως ενώ η κυβέρνηση γνώριζε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα δεν φρόντισε για κονδύλια στο νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος καταυλισμός της χώρας. «Ενώ οι υπηρεσίες και οι ιατροί του νοσοκομείου φώναζαν ήδη από πέρσι ότι ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ εισηγήθηκε στο ΚΕΣΥΠΕ σημαντική μείωση του προϋπολογισμού του Γ.Ν. Κιλκίς σε σχέση με το 2015 οδηγώντας το σε ασφυξία! Η ντροπή για την κατάντια και την εγκατάλειψη των προσφύγων και μεταναστών  από την επίσημη ελληνική πολιτεία ξεπλένεται μόνο με σχέδιο, πρωτοβουλίες και δράση», σημείωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου και ζητά να μάθει πως θα χειριστεί το πρόβλημα.