Πρέβεζα: Ψεκασμοί κατά του περονόσπορου της πατάτας

Πρέβεζα: Ψεκασμοί κατά του περονόσπορου της πατάτας

Αντιμετωπίσιμη είναι μέχρι στιγμής η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την εμφάνιση περονόσπορου στις πρώιμες φυτεύσεις πατάτας στην περιοχή της Πρέβεζας. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ψεκάζουμε» τονίζει στην «ΥΧ» ο Κωνσταντίνος Βάντζιος, γεωπόνος στο περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Ιωαννίνων. «Απλά ψεκάζουμε πιο αραιά».

Όπως εξηγεί, για τις πρώιμες φυτεύσεις (έξοδος φυτών από το έδαφος στις αρχές Φεβρουαρίου), η προστασία της καλλιέργειας να συνεχίζεται με τα αραιότερα διαστήματα επαναλήψεων, όπως άλλωστε αναφέρονται και σε προηγούμενες προειδοποιήσεις του κέντρου. Ο κ. Βάντζιος, ωστόσο, ενημερώνει ότι πέρα από τη γενική εικόνα και τα δεδομένα που στηρίζονται στον μετεωρολογικό σταθμό (υγρασία/θερμοκρασία), είναι σημαντικό να δίνεται έμφαση και στις ιδιαιτερότητες του κάθε αγροτεμαχίου ξεχωριστά, κυρίως όσον αφορά στις μικροσυνθήκες που επικρατούν. Για παράδειγμα, εάν σκιάζεται από δέντρα ή αν η κλίση του εδάφους –όποτε βλέπει προς βορρά– δεν επιτρέπει τη διάχυση του ηλιακού φωτός, επεκτείνεται η διάρκεια της υγρασίας, γεγονός που δεν εντοπίζεται από τον μετεωρολογικό σταθμό.

Όσον αφορά στις όψιμες φυτεύσεις (έξοδος φυτών από το έδαφος στις αρχές Μαρτίου), την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται και για εκείνες να προταθεί η λήψη προστατευτικών μέτρων.