Προς αντικατάσταση της σουλτανίνας η Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Π.Ε. Σερρών: Ο ΕΛΓΑ για την ασφάλιση και προστασία της αγροτικής δραστηριότητας

Στον Νομό Καβάλας κυρίαρχη θέση κατείχε για χρόνια η σουλτανίνα ως εκλεκτή ποικιλία επιτραπέζιου σταφυλιού χωρίς κουκούτσια, αντιπροσωπεύοντας το 30% των επιτραπέζιων ποικιλιών, με καλλιέργεια 8.500 στρεμμάτων, ενώ περισσότερη από τη μισή παραγωγή προοριζόταν για εξαγωγές. Ωστόσο, οι άκαιρες βροχοπτώσεις και η υγρασία προκάλεσαν την καταστροφή της σοδειάς και δυσχέρειες στις εξαγωγές τα τελευταία δέκα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Η Καβάλα αναζητά ποικιλίες ν’ αντικαταστήσει τη σουλτανίνα

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Σωτήρης Παπαδόπουλος, μετέφερε στην «ΥΧ» ότι η σουλτανίνα είναι το πρώτο σε εξαγωγή ελληνικό σταφύλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην Καβάλα παρουσιάζονται προβλήματα λόγω κόστους παραγωγής και ζημιών από τις κλιματολογικές συνθήκες στο στάδιο της συγκομιδής. «Σχεδιάζουμε να επιλεγούν ποικιλίες χαμηλού κόστους, χωρίς ορμόνες, για να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι. Αναζητούμε ποικιλίες υψηλής διάθεσης στο εξωτερικό, με σκοπό να αντικαταστήσουμε πειραματικά τη σουλτανίνα. Σε σύσκεψη που έγινε στην Καβάλα για τη σουλτανίνα συζητήσαμε με εξαγωγείς ποιες ποικιλίες ζητούν στο εξωτερικό και καλλιεργούνται ευρέως στην Ισπανία και τη Γαλλία».

Με συζήτηση με αγροτικούς συλλόγους, αγροτικούς συνεταιρισμούς, γεωπόνους και εξαγωγείς θα διαπιστωθεί ποιες ποικιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν, προκειμένου να ληφθεί η σχετική αδειοδότηση, να αυξηθούν οι άσπερμες ποικιλίες και να δημιουργηθεί εναλλακτική λύση για τους Καβαλιώτες καλλιεργητές. Στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Καβάλας συγκεντρώνουν προτάσεις από τα συσκευαστήρια και τους εξαγωγικούς φορείς Καβάλας για να καταγράψουν τις προτάσεις τους.