Πρότυπη ανθαγορά χωρίς μεσάζοντες στον Αγ. Αθανάσιο Θεσσαλονίκης

Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Νήσων

Πρότυπη ανθαγορά χωρίς μεσάζοντες στον Αγ. Αθανάσιο Θεσσαλονίκης

Πρότυπο συνεργατικό σχήμα με έντονη δραστηριότητα στην παραγωγή, την πώληση και την εξαγωγή ανθοκομικών προϊόντων αποτελεί ο Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Νήσων, που εδρεύει στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης.

Η δραστήρια και υγιής συνεταιριστική οργάνωση διαθέτει ανθαγορά με σύγχρονες εγκαταστάσεις μέσω της οποίας διατίθενται σε επαγγελματίες του κλάδου (χονδρική πώληση) τα παραγόμενα φυτά. Συγκεκριμένα, ο Ανθοκομικός Συνεταιρισμός αποτελείται από 20 παραγωγούς ανθοκομικών προϊόντων, κυρίως από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, οι οποίοι προμηθεύουν την ανθαγορά με προϊόντα που ο ίδιοι παράγουν και τα διαθέτουν σε τιμές χονδρικής, χωρίς την ύπαρξη μεσαζόντων.

Πρότυπη ανθαγορά χωρίς μεσάζοντες στον Αγ. Αθανάσιο ΘεσσαλονίκηςΤα προϊόντα ανθοκομίας, που παράγουν τα μέλη του συνεταιρισμού, είναι ανθοκομικά φυτά εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, δρεπτά φυτά (δηλαδή, εκείνα που προορίζονται για καλλωπιστικές ανθοδέσμες), καθώς και αρωματικά φυτά. Στην ανθαγορά μπορεί κανείς να βρει λουλούδια σε γλάστρα (εποχικά, πολυετή, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, αρωματικά) καρποφόρα, κηπευτικά, δρεπτά άνθη, γλάστρες, διακοσμητικά κασπώ, χώματα, υλικά συσκευασίας, σπόρους, λιπάσματα, εργαλεία κήπου κ.ά.

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του συνεταιρισμού, η λειτουργία της ανθαγοράς είναι ικανοποιητική, δεδομένης της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με τις τράπεζες από την επιβολή των capital controls.

Πρότυπη ανθαγορά χωρίς μεσάζοντες στον Αγ. Αθανάσιο ΘεσσαλονίκηςΑξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανθοκομικός Συνεταιρισμός έχει πελάτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ στα άμεσα σχέδια των υπευθύνων είναι η ενίσχυση των εξαγωγών, η καλύτερη οργάνωση των δραστηριοτήτων τους και η αναπτυξιακή προοπτική. Η ανθαγορά αποτελεί σήμερα την πιο άρτια οργανωμένη και σύγχρονη ανθαγορά των Βαλκανίων.

«Μέλημά μας είναι να πάει καλά ο συνεταιρισμός. Λειτουργούμε, δηλαδή, με γνώμονα το συμφέρον και την καλή λειτουργία του συνεταιρισμού μας και όχι για τον μεμονωμένο παραγωγό. Το τελευταίο διάστημα έχουμε προσλάβει διευθυντή στον τομέα του μάνατζμεντ για την καλύτερη αναπτυξιακή πορεία του συνεταιρισμού μας», τόνισε ο πρόεδρος του Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Νήσων, Σταύρος Τσαλούχος.

Επένδυσαν στην καινοτομία

Ο ανθοκομικός συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1985 και ουσιαστικά ξεκίνησε ως ιδέα ορισμένων παραγωγών για μία μόνιμη και συγκεντρωμένη αγορά λιανικής. Βρέθηκε ο χώρος σε συνεννόηση με τον τοπικό δήμο και σταδιακά οι παραγωγοί διαπίστωσαν πως εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες του χονδρεμπορίου, με αποτέλεσμα να στραφούν σε αυτό.

Πρότυπη ανθαγορά χωρίς μεσάζοντες στον Αγ. Αθανάσιο Θεσσαλονίκης

Αρχικά, συνεταιρίστηκαν 63 παραγωγοί, ωστόσο, βάσει του νέου τους καταστατικού, που είναι εναρμονισμένο με τους κανονισμούς περί αγροτικών συνεταιρισμών, ο ανθοκομικός συνεταιρισμός αριθμεί σήμερα 20 πρωτεύοντα μέλη, ενώ οι υπόλοιποι παραγωγοί είναι δευτερεύοντα μέλη. Ουσιαστικά, έμειναν αυτοί που πίστεψαν στο εγχείρημα και ήταν αποφασισμένοι να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό και στην καινοτομία και σήμερα απολαμβάνουν μία απολύτως οργανωμένη διακίνηση των προϊόντων τους.

Η διακίνηση των προϊόντων από την ανθαγορά γίνεται με πλήρη διαφάνεια, καθώς όλα ελέγχονται ηλεκτρονικά. Οι παραγωγοί φέρνουν όλα τα προϊόντα τους εφοδιασμένα με barcode, παραλαμβάνονται, ελέγχονται ποιοτικά και χωροθετούνται ανά είδος και ανά κατηγορία και όχι ανά παραγωγό. Επισημαίνεται ότι αυτή την περίοδο η εγκατάσταση συστήματος on line αγορών ανθοκομικών προϊόντων βρίσκεται σε εξέλιξη από τον συνεταιρισμό.

Επιπλέον, η ανθαγορά εφαρμόζει εκπτωτική πολιτική στους πελάτες της, που κυμαίνεται ανάλογα με τον τζίρο από 3% έως και 10%. Και οι παραγωγοί, όμως, έχουν online εικόνα της κίνησης των προϊόντων τους επίσης με κωδικό, σε ημερήσια βάση, ώστε να ξέρουν τι θα πρέπει να επανεφοδιάσουν ή τι θα πρέπει να αποσύρουν ως αδιάθετο προϊόν μετά από πάροδο λίγων ημερών. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα της online παρακολούθησης από τους πελάτες, ώστε να βλέπουν ανά πάσα στιγμή τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Ο συνεταιρισμός συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις ανθοκομίας, που πραγματοποιούνται σε γειτονικές χώρες μέσω του ΟΠΕ.

Ο Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Νήσων διαθέτει προσωπικό που παρέχει σημαντικές συμβουλές και πληροφορίες στους πελάτες για τη διατήρηση των ανθοκομικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνουν οι ιθύνοντες, τα ελληνικά ανθοκομικά φυτά κερδίζουν συνεχώς έδαφος χάρη και στη σημαντική βελτίωση της ποιότητάς τους σε σχέση με το παρελθόν. Τα μόνα είδη που συνεχίζουν να εισάγονται σταθερά είναι κάποια παράξενα και σπάνια φυτά, τα οποία δεν παράγονται στη χώρα μας.

Ελένη Σταύρου