Αυτό το άρθρο είναι 109 μηνών

Οι πρώτοι Λευκοί Πελαργοί στο ΕΠΑΜΑΘ

18/03/2016
2' διάβασμα
oi-protoi-lefkoi-pelargoi-sto-epamath-22931

Από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου – και παρά την κακοκαιρία – έφθασαν στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης οι πρώτοι Λευκοί Πελαργοί, καταλαμβάνοντας ήδη τις φωλιές τους.

Όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, την τιμητική τους είχαν τα Βαφέϊκα, η Γενισσέα, το Μυρωδάτο, η Ποταμιά, η Νέα Κεσσάνη, το Σέλινο, το Άβατο, η Ηλιόπετρα, οι Τοξότες και το Τύμπανο από την ΠΕ Ξάνθης, καθώς και ο Παράδεισος από την ΠΕ Καβάλας. Μάλιστα στις 14 Μαρτίου καταγράφηκε και το πρώτο ζευγάρι σε φωλιά στο Παλιό Εράσμιο Ξάνθης.

Το προσωπικό του Φορέα ολοκλήρωσε κατά τους πρώτους μήνες του έτους, τον έλεγχο της κατάστασης των πελαργοφωλιών στην ευρύτερη περιοχή του ΕΠΑΜΑΘ, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia) που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, από το 2012.

Αν και ο χειμώνας στην περιοχή δεν ήταν ιδιαίτερα βαρύς, ωστόσο ο Φορέας εξηγεί ότι πολλές φωλιές έχριζαν άμεσης επιδιόρθωσης.

Σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18 επεμβάσεις σε φωλιές της ΠΕ Ξάνθης. Μέσα σε διάστημα δέκα ημερών περίπου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επιδιόρθωσης, συντήρησης, καθαρισμού και τοποθέτησης νέων καλαθιών. Σκοπός των ενεργειών αυτών είναι τόσο η προστασία του ηλεκτρικού δικτύου, όσο και η ασφαλής αναπαραγωγική διαδικασία των πελαργών.

Για πρώτη φορά φέτος, υπήρξε συνεργασία και με τους ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας και Χρυσούπολης, και έγιναν πέντε επεμβάσεις στην ΠΕ Καβάλας με την τοποθέτηση και συντήρηση καλαθιών.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γεμίσουν και οι υπόλοιπες φωλιές από τους «κουρασμένους ταξιδιώτες» που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, με σκοπό να αναπαραχθούν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους.

Για το λόγο αυτό, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας καλεί τους κατοίκους των οικισμών που φιλοξενούν ζευγάρια πελαργών, να περισυλλέγουν υπολείμματα από πλαστικά σακιά, πετονιές, δίχτυα κλπ. Υλικά τα οποία μεταφέρουν πολλές φορές τα πουλιά κατά την επιδιόρθωση των φωλιών τους, αγνοώντας την επικινδυνότητα αυτών, καθώς δημιουργούν μη αναστρέψιμες βλάβες στους νεοσσούς.

Για όποια παρατήρηση, καταγραφή ή πρόβλημα αφορά τους πελαργούς, μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει τηλεφωνικά στο 25410-96646 ή με το email [email protected].

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: