«Πρώτο»: Το γάλα της Πάτρας που κερδίζει συνεχώς έδαφος

Συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία, επιμένοντας ελληνικά, το εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος με την επωνυμία «ΠΡΩΤΟ», του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Περιφέρειας Πατρών. Πρόκειται για μια τρανταχτή απόδειξη ότι μία τοπική επιχείρηση μπορεί αντέξει στον σκληρό ανταγωνισμό, παράγοντας ποιοτικά προϊόντα από πρώτη ύλη που αντλείται από κτηνοτρόφους της περιοχής, στηρίζοντάς τους οικονομικά και απορροφώντας τους την παραγωγή.

To Εργοστάσιο Παστεριώσεως Γάλακτος «Πρώτο» είναι μια σύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής γάλακτος και γιαουρτιού, η οποία από το 1961 μέχρι σήμερα δίνει τη δυνατότητα στους Πατρινούς να έχουν φρέσκο, τοπικό γάλα καθημερινά στο σπίτι τους. Έχει μέλη 200 αγελαδοτρόφους από τον νομό Αχαΐας και απασχολεί συνολικά 50 άτομα προσωπικό, προσφέροντας δουλειά και απασχόληση στους ντόπιους. Και το σημαντικότερο από όλα, το εργοστάσιο είναι οικονομικά εύρωστο, δίχως δανεισμούς από τράπεζες. Στο «τιμόνι» του συνεταιρισμού και του εργοστασίου βρίσκεται ο Βασίλης Καϊμακάς, ο οποίος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης.

Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Εργοστασίου “Πρώτο” συγκεντρώνεται το γάλα από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής και περνάει από ποιοτικό έλεγχο. Στη συνέχεια παστεριώνεται και εμφιαλώνεται στα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα της εταιρείας. Ολόκληρη η διαδικασία είναι πιστοποιημένη κατά ISO 22000:2005. Το τελικό προϊόν (γάλα και γιαούρτι) διανέμεται στη λιανική αγορά με τα ιδιόκτητα φορτηγά-ψυγεία της εταιρείας.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και τον «πόλεμο» που έχει δεχθεί το φρέσκο γάλα, οι άνθρωποι του συνεταιρισμού εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη θετική τους πορεία. Ζητούν ωστόσο από την πολιτεία να διαφυλάξει τον κλάδο, με τη διεξαγωγή εντατικών ελέγχων σε όλο το φάσμα παραγωγής φρέσκου γάλακτος προς όφελος τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των καταναλωτών.

Νικολέτα Τζώρτζη