ΠΟΥ: Καρκινογόνα τα αλλαντικά, επικίνδυνο το κόκκινο κρέας

"Ικανές" οι ενδείξεις ώστε να χαρακτηριστούν καρκινογόνα τα επεξεργασμένα κρέατα

“Κόλαφος” για τα αλλαντικά και το κόκκινο κρέας είναι το επίσημο πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC), του ΠΟΥ, τα επεξεργασμένα κρέατα κατατάσσονται στους παράγοντες εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ παρόμοιες ενδείξεις υπάρχουν και για το κόκκινο κρέας, σε μικρότερο όμως βαθμό, πράγμα που οδηγεί τους ειδικούς στην χαμηλότερη κατηγοριοποίηση του όσον αφορά την κλίμακα επικινδυνότητας.

Αναλυτικότερα, επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, όπως το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικα, ανήκουν πλέον στην Ομάδα 1 της κλίμακας, η οποία ουσιαστικά είναι η κατηγορία των καρκινογόνων. Ενδεικτικά, σε αυτήν κατατάσσονται τα καυσαέρια, ο καπνός και ο αμίαντος, χωρίς βέβαια να εξισώνεται η επικινδυνότητα του επεξεργασμένου κρέατος με αυτά. Τα στοιχεία που συνηγορούν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου στον άνθρωπο κρίνονται ως επαρκή, σύμφωνα με το ανωτέρω πόρισμα.

Από την άλλη, το κόκκινο κρέας τοποθετείται στην Ομάδα 2Α, μια λίστα η οποία αφορά τους δυνητικώς καρκινογόνους παράγοντες για τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι το κρέας ανήκει στα προϊόντα που ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο, αλλά όχι σε αυτά που αποδεδειγμένα -πλέον- αποτελούν αιτία για την εμφάνισή του, καθώς στην προκειμένη περίπτωση τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά. Δεν παύει όμως να είναι πιθανό καρκινογόνο, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στη βιομηχανία κρέατος.

Πανηγυρικό είναι το κλίμα στις τάξεις των χορτοφάγικών οργανώσεων, οι οποίες χρόνια τώρα υποστηρίζουν την απένταξη των ζωικών τροφών από το ανθρώπινο διαιτολόγιο. Μάλιστα, ο Ρενάτο Πίτσιερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορτοφάγων (EVU), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή -από τον ΠΟΥ- της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και ορισμένων καρκίνων. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι της βιομηχανίας κρέατος αμφισβητούν το πόρισμα, τονίζοντας ότι τα ευρήματα αψηφούν την κοινή λογική.

Σε δηλώσεις του, ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC), Ο δρ. Κρίστοφερ Γουάιλντ, επεσήμανε ότι “τα αποτελέσματα δικαιολογούν τις συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωση κρέατος”. Ακόμη κι έτσι όμως, στον οργανισμό διευκρινίζουν ότι δεν θα πρέπει να κόψουμε το κρέας από τη διατροφή μας, με τους εκπροσώπους του ερευνητικού οργανισμού για τον καρκίνο, Cancer Research UK, να συντάσσονται με την άποψη αυτή.

Επιμέλεια: Νίκος Γαργαλάκος