Ρεκόρ συμμετοχών και ξένων εκθετών στην 26η Agrotica

Ρεκόρ συμμετοχών και ξένων εκθετών στην 26η Agrotica

Ρεκόρ συμμετοχών πέτυχε η φετινή διοργάνωση της Agrotica, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 1.500 εκθέτες έναντι των 1.349 του 2014. Μάλιστα καταλαμβάνει εκθεσιακό χώρο 34.000 τ.μ., σε σχέση με τα 30.929 τ.μ. της προηγούμενης διοργάνωσης.

Η φετινή έκθεση καταγράφει, όμως, και ρεκόρ όσον αφορά στον αριθμό των χωρών, που έχουν παρουσία με εκθέτες τους, ο οποίος ανέρχεται σε 41 έναντι 35 του 2014. Οι δε ξένοι εκθέτες έφτασαν τους 882 έναντι 817 της προηγούμενης διοργάνωσης.

Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας προσκάλεσε επίσης και φιλοξενεί εμπορικούς επισκέπτες (hosted buyers) από Κύπρο, Ιράκ, Λίβανο, Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Ουκρανία, Τουρκία, Αίγυπτο και Σερβία, που θα πραγματοποιήσουν επιχειρηματικά «ραντεβού».

Την 26η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων θα εγκαινιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».
 
Τον διεθνή χαρακτήρα της φετινής Agrotica υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26/1, ενόψει των εγκαινίων της, κάνοντας μάλιστα λόγο για ένα πολυγεγονός, που πέραν του εκθεσιακού του σκέλους, περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων, με αιχμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον κλάδο των οπωροκηπευτικών.

Αναφερόμενος δε στις εν εξελίξει αγροτικές κινητοποιήσεις σημείωσε πως οι αγρότες αγαπούν και στηρίζουν την Agrotica, γιατί είναι δική τους έκθεση.
 
Μεταξύ των πέντε καλύτερων αγροτικών εκθέσεων της Ευρώπης συγκαταλέγεται η Agrotica, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του εθνικού εκθεσιακού φορέα, Κυριάκο Ποζρικίδη, ο οποίος για να δώσει μια τάξη μεγέθους για τις φετινές της διαστάσεις, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν έχει μείνει ούτε πατάρι ούτε ταράτσα στον εκθεσιακό κέντρο».
 
Με περισσότερα από 12.000 τ.μ. συμμετέχει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) στη φετινή Agrotica, με μαζική παρουσία, κόντρα στην κρίση, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, Σάββας Μπαλουκτσής.

Ο ίδιος εξήγησε πως ο Σύνδεσμος συμμετέχει γιατί πρέπει να παρουσιαστούν τα νέα μηχανήματα, να στηριχθεί η έκθεση, και οι επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή με τους πελάτες τους. Δίνοντας μια εικόνα του κλάδου, ανέφερε πως το 2015 η πτώση των πωλήσεων στα γεωργικά μηχανήματα και κυρίως στους ελκυστήρες ήταν 18%, ενώ για το 2016 προέβλεψε πως η πτώση θα ξεπεράσει το 30%.
 
Εκθεσιακό χώρο άνω των 8.000 τ.μ. καταλαμβάνει από την πλευρά της η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), που συμμετέχει με 89 άμεσους εκθέτες και πάνω από 300 έμμεσους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, Ανδρέα Κουτσοκώστα. Ο κ. Κουτσοκώστας προσκάλεσε μάλιστα τους αγρότες να επισκεφθούν την έκθεση, καθώς είναι η μοναδική του αγροτικού κλάδου.
 
Επίκεντρο της αγροτικής ζωής της χώρας θα αποτελέσει τις επόμενες ημέρες η Agrotica, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Λάζαρος Λαζαρίδης, ευχόμενος καλές πωλήσεις στους εκθέτες.

Τέλος, ο υπεύθυνος οργάνωσης της Agrotica Βασίλης Σπύρου, σημείωσε πως επανήλθε και συμμετέχει σχεδόν στο σύνολό του ο κλάδος των αγροτικών εφοδίων, με την παρουσία μεγάλων πολυεθνικών, που είχαν καιρό να συμμετάσχουν.
 
Πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων συμμετέχουν στην φετινή Agrotica, όπου εκτός από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, δίνουν, μεταξύ άλλων, το «παρών» η ΕΚΑΓΕΜ και ο ΣΕΑΜ, που είναι και υποστηρικτές της έκθεσης, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, ο Σύνδεσμος Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων, η Farmers Union, ο Γεωπονικός Σύλλογος Μακεδονίας και άλλοι.
 
Για τη φετινή Agrotica θα υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ όλες τις ημέρες της έκθεσης στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και εντός του ΑΠΘ.
 
Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης).