Σε αναζήτηση –αντιευρωπαϊκών;– συμμάχων ο Μάνφρεντ Βέμπερ

γράφει η Ειρήνη Σωτηροπούλου, δημοσιογράφος Euractiv Ελλάδος

«Οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι θα αποτελούν βασικούς συμμάχους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σύμφωνα με τον Spitzenkandidat για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Παρόλο που για τους φιλελεύθερους το «πολιτικό βαρόμετρο» δεν φαίνεται ιδιαίτερα ευνοϊκό, ο κ. Βέμπερ κατέστησε σαφές ότι το ΕΛΚ θα συνομιλήσει μόνο με πολιτικές ομάδες που μοιράζονται φιλοευρωπαϊκές αξίες και δεν είναι προδήλως αντίθετες με την ΕΕ.

Η συγκεκριμένη δήλωση σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως όσον αφορά το ουγγρικό κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν και εταίρο του ΕΛΚ, το οποίο υπονομεύει σοβαρά τις ευρωπαϊκές αξίες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο «Der Manfred» εξέπληξε ακόμα περισσότερο τους δημοσιογράφους, όταν δήλωσε ότι εκτιμά την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πριν από δέκα χρόνια, το ECR συγκροτήθηκε από τους Βρετανούς Συντηρητικούς, προκειμένου να προσφέρει εναλλακτική λύση στην παραδοσιακά τυφλή στάση του ΕΛΚ έναντι της ΕΕ.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο κ. Βέμπερ έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της Ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός αξιωματούχος μετέβη στη Βαρσοβία, προκειμένου να συναντηθεί με τον ηγέτη του αντιευρωπαϊκού κυβερνώντος κόμματος PiS, Jaroslaw Kaczynski.

Τέλος, ο κ. Βέμπερ δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο Σαλβίνι ήταν φίλος της Μαρίν Λε Πεν, καθώς η Γαλλίδα πολιτικός αντιτίθεται έντονα στην ΕΕ και το ευρώ. Φαίνεται ότι ο υποψήφιος διάδοχος του Γιούνκερ δεν είναι γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Ή μήπως όχι;