Νέο ξεκίνημα για το σπαράγγι που αναζητά διεθνείς διαδρομές

Τον δρόμο του στις διεθνείς αγορές αναζητά -από νέα αφετηρία- το ελληνικό σπαράγγι, μετά από μια περίοδο συνεχούς μείωσης, η οποία, όπως μας αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, οφειλόταν σε μια σειρά από παράγοντες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι εκτιμήσεις για την ελληνική καλλιέργεια την επόμενη διετία διαφαίνονται θετικές, λόγω της αυξημένης ζήτησης που σημειώνεται. Αυτό οφείλεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό στη μείωση της παραγωγής του Περού, που τα προηγούμενα χρόνια κατέκλυζε την ευρωπαϊκή αγορά.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, για να εξασφαλισθεί η εμπορική πορεία του σπαραγγιού, θα πρέπει οι παραγωγοί να λειτουργούν κάτω από συγκροτημένες ομάδες/επιχειρήσεις, αλλά και να επιτύχουν πρωιμότητα μέσα από σωστές καλλιεργητικές πρακτικές.

Το σπαράγγι είναι ένα προϊόν με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα (περισσότερο από 95% της παραγωγής εξάγεται), αφού στην χώρα μας η ετήσια κατανάλωση δεν ξεπερνάει τους 500 τόνους.

Νέο ξεκίνημα για το σπαράγγι  που αναζητά διεθνείς διαδρομές
Θετικές οι προοπτικές της καλλιέργειας για τη διετία 2016 – 2017

Για την καλλιέργεια σήμερα, μας μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλός της εταιρείας Nea Exfrut ΑΒΕΕ (εμπορική εταιρεία στην Σκύδρα), Γιώργος Σέξτος. «Οι καλλιέργειες τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά. Στην περιοχή μας -που αποτελούσε και την σημαντικότερη περιοχή καλλιέργειας στην Ελλάδα- αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις ζημιές που προκλήθηκαν από την προσβολή ενός εχθρού του σπαραγγιού (σκουλήκι), και ο δεύτερος επειδή στην περιοχή υπήρχαν πάρα πολλοί φορείς (Ο.Π., εξαγωγείς κ.ά.), δεν γινόταν καλή διαχείριση του προϊόντος, με αποτέλεσμα το προϊόν να μην απολαμβάνει καλές τιμές. Επιπλέον, σημειώθηκε μεγάλη άνοδος της παραγωγής του Περού, η οποία κατά πολύ μεγάλο ποσοστό διοχετευόταν στην Ευρώπη, πιέζοντας τις τιμές λόγω υπερπροσφοράς», σημειώνει ο κ. Σέξτος στην «ΥΧ».

Και προσθέτει: «Παλιά στην περιοχή (Γαλατάδων, Πέλλας, Γιαννιτσών και Σκύδρας) το σπαράγγι ήταν βασική καλλιέργεια, αλλά από το 2008 η μείωση είναι συνεχής. Γίνεται προσπάθεια να επανέλθει η παραγωγή, αλλά όχι στα επίπεδα προ 2008, που έφθαναν τα 50.000 στρέμματα (σήμερα δεν ξεπερνούν τα 2.000 στρέμματα).

Όταν τα σπαράγγια καλλιεργούνται με τις σωστές προδιαγραφές, νέες, ποιοτικότερες ποικιλίες, μπορούν να είναι βιώσιμες. Αυτό γίνεται για παράδειγμα στην περιοχή της Αριδαίας, όπου, παρά την κρίση και τις χαμηλές τιμές, διαθέτουν ποιοτικό προϊόν, που τους έδινε τη διαφορά της τιμής».

Αυξήσεις στην Καβάλα

Ένας από τους ανθρώπους της αγοράς που γνωρίζει όσο λίγοι την καλλιέργεια αλλά και την αγορά του σπαραγγιού είναι ο Διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή, ο Κ. Σαραντίδης μας αναφέρει: «Υπήρχε μια φθίνουσα πορεία στην καλλιέργειά μας μέχρι το 2011, αλλά από το 2012 και μετά, λόγω βελτίωσης των τιμών, ξεκίνησε και η στρεμματική αύξησή της. Φέτος, στην περιοχή μας, υπάρχει σημαντική ζήτηση για την καλλιέργεια σπαραγγιού, ενώ πολύ θετική είναι ήδη η εικόνα και για το 2017».

Και προσθέτει: «Φέτος, λοιπόν, αναμένουν την σπορά ακόμα και 1.000 στρέμματα επιπλέον, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα συνεχιστεί αυτή η θετική εικόνα». Σε ερώτησή μας σχετικά με τα έσοδα που πρέπει να έχει ένας παραγωγός, προκειμένου η εκμετάλλευσή του να θεωρείται κερδοφόρα, μας εξηγεί: «Θα πρέπει ο παραγωγός να βγάζει τουλάχιστον 1.500 ευρώ το στρέμμα (μικρά έσοδα). Όμως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι οργανωμένοι σε συγκροτημένες ομάδες και επιχειρήσεις».

Χρήστος Διαμαντόπουλος