Στοκάρουν οι παραγωγοί το σκληρό σιτάρι, αυξάνεται η πίεση προς το εμπόριο

Προτιμούν να αποθηκεύσουν τα σιτάρια τους οι παραγωγοί αντί να τα δώσουν με λιγότερα από 25 λεπτά/κιλό

των Γιάννη Τσατσάκη, Γιώργου Ρούστα

Μπορεί ο αλωνισμός στη Θεσσαλία να βαίνει προς το τέλος του, ωστόσο η εγχώρια αγορά του σκληρού σιταριού χαρακτηρίζεται αυτό το διάστημα από μια μάλλον ασυνήθιστη για την εποχή στασιμότητα.

Αν και το ενδιαφέρον των αγοραστών είναι καταγεγραμμένο και υπαρκτό, οι εμπορικές πράξεις είναι σχετικά περιορισμένες, ενώ οι κουβέντες για εξαγωγή εξακολουθούν να περιστρέφονται γύρω από τα 275 ευρώ/τόνος FOB, χωρίς ωστόσο να έχουν μετουσιωθεί σε κάποιες «δουλειές». Οι τιμές με τις οποίες έχει «βγει» μέχρι στιγμής το ιδιωτικό εμπόριο, πέραν λίγων εξαιρέσεων, δεν δείχνουν να ικανοποιούν τους παραγωγούς, οι οποίοι, ερμηνεύοντας πολύ διαφορετικά τα σημάδια της αγοράς, προτιμούν να αποθηκεύσουν το προϊόν τους μόλις το συγκομίσουν (προσφέρονται, άλλωστε, και οι πολλοί διαθέσιμοι χώροι που υπάρχουν στον θεσσαλικό κάμπο).

Στην περιοχή των Φαρσάλων, η εταιρεία Κλημενώβ & Σία ΟΕ έχει ήδη προμηθευτεί 3.000 τόνους σκληρού σιταριού έναντι 24 λεπτών/κιλό στον παραγωγό, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα να κρατηθεί ανοιχτή η τιμή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Μεγαλύτεροι οίκοι (π.χ. Βουλγαράκης, Καραγιώργος), με σαφώς διαφορετικά κοστολόγια, κινούνται επί του παρόντος πιο συντηρητικά, προσφέροντας 23 λεπτά/κιλό, ενώ στα 25 λεπτά/κιλό παραλαμβάνει η Μέλισσα-Κίκιζας στις εγκαταστάσεις της, τιμή που ανάλογα με την απόσταση και αφαιρώντας τα μεσιτικά «μεταφράζεται» σε 23-23,5 λεπτά/κιλό στον παραγωγό.

Καλοβλέπει τα 26 λεπτά ο Πλατύκαμπος

Την ίδια στιγμή, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου συνεχίζει να παραλαμβάνει με 25 ευρώ/κιλό (κλειστή τιμή) τα ποιοτικά σιτάρια και με 23 ευρώ/κιλό τα χαμηλότερης ποιότητας στα σιλό του Στεφανοβικείου και του Αγίου Δημητρίου, πληρώνοντας μάλιστα άμεσα (κάθε Τρίτη και Πέμπτη) τους καλλιεργητές.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Νικήτας Πρίντζος, μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί περίπου 6.000 τόνοι (το 80% της παραγωγής με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά) και μέσα στο σαββατοκύριακο εκτιμά ότι θα «πιάσει» τον προκαθορισμένο στόχο των 10.000 τόνων. Πολύ σύντομα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», προσανατολίζεται να κινηθεί στα 26 λεπτά/κιλό.

Στη Θήβα, η τοπική ΕΑΣ παραλαμβάνει πλέον με 20 λεπτά/κιλό προκαταβολή (σ.σ. ξεκίνησε από τα 18 λεπτά/κιλό), δίνοντας στους παραγωγούς περιθώριο να κλείσουν την τιμή μέχρι το τέλος Αυγούστου. Εξάλλου, από 19 λεπτά/κιλό (μίνιμουμ τιμή συν «όπου κλείσει η αγορά») ξεκινούν οι τιμές και για τα περίπου 1.500 στρέμματα συμβολαιακών, που κάνει η Ένωση για λογαριασμό της Δημητριακής.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί του θεσσαλικού κάμπου μιλούν για τις καλύτερες τιμές που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια στα αλώνια, εξ ου και οι υψηλές προσδοκίες για τη συνέχεια, οι οποίες, όπως λένε οι γνώστες της αγοράς, έχουν παίξει τον ρόλο τους για την ενίσχυση φέτος του φαινομένου των ανοικτών τιμών. Από την άλλη, είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή αυξάνει την πίεση στους ντόπιους μύλους, οι οποίοι καλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα και τη στιγμή που οι καταναλώσεις «τρέχουν» να διαμορφώσουν κοστολόγια.

Η ποιοτική εικόνα της παραγωγής κρίνεται μεσοσταθμικά αρκετά ικανοποιητική, ωστόσο όσο περνούσαν οι μέρες άρχισε να γίνεται φανερό ότι οι πολύ ζεστές μέρες του Μαΐου άφησαν το «αποτύπωμά» τους σε αρκετά χωράφια, όπου οι αποδόσεις είναι μειωμένες, ενώ χαμηλότερα εμφανίζονται και τα ειδικά βάρη. Δεν έλειψαν, επίσης, και τα «πλαγιάσματα» σε περιοχές, που χτυπήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*

  17/6/2020
Min Max
Α’ ποιότητα
(ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80%, πρωτεΐνη 13%)
320 325
Β’ ποιότητα
(ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%
310 315
Γ’ ποιότητα
(ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 60%, πρωτεΐνη 11%)
300 305

*Επί αυτοκινήτου σε ευρώ/τόνο

Με άνοδο υποδέχτηκε η Φότζια τη νέα σοδειά

Η μειωμένη σε ένα ποσοστό που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αγγίζει το 20% φετινή παραγωγή της Νότιας Ιταλίας σε συνδυασμό και με τα πολύ καλά ποιοτικά της χαρακτηριστικά είχαν ως αποτέλεσμα στη νέα λίστα της Φότζια (που είναι και η πρώτη που αναφέρεται στην καινούργια σοδειά) οι τιμές να είναι ενισχυμένες κατά 18 ευρώ/τόνο.

Ταυτόχρονα, όμως, οι δύο πρώτες ποιοτικές κατηγορίες έχουν αναβαθμιστεί, σε ό,τι αφορά τις πρωτεΐνες, ενώ, αντίθετα, ελαφρώς χαμηλότερες είναι οι απαιτήσεις σε ειδικά βάρη. Έτσι, για την πρώτη ποιοτική κατηγορία, η οποία αφορά πλέον σε σιτάρια με πρωτεΐνη 13%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% (αντί για πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80% που ήταν μέχρι τις 10 Ιουνίου) η τιμή αποθήκης παραγωγού είναι από 320 έως 325 ευρώ/τόνο.

Η δεύτερη κατηγορία που αφορά πρωτεΐνη 12% (αντί για 11,5%), ειδικό βάρος 76 kg/hl (αντί για 78 kg/hl) διαπραγματεύεται στα 310-315 ευρώ/τόνος, ενώ για την τρίτη κατηγορία, όπου η διαφοροποίηση εντοπίζεται μόνο στο ειδικό βάρος (74 kg/hl αντί για 76 kg/hl, με τις πρωτεΐνες και τα υαλώδη να παραμένουν αμετάβλητα στα 11% και 60% αντίστοιχα), οι τιμές κινούνται από 300 έως 305 ευρώ/τόνο.

Σε όλες τις κατηγορίες, η τιμή για τα μεταβροχικά είναι μειωμένη κατά 10 ευρώ/τόνο. Η άνοδος της Φότζια αναμένεται να ανεβάσει κι άλλο τον πήχη για τις τιμές στη χώρα μας, αν και θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ιταλική αγορά λαμβάνει επιπλέον ώθηση από το «Μade in Italy», δηλαδή την αναγραφή προέλευσης που έχει κάνει πολλές μακαρονοποιίες να «στοιχηθούν» πίσω από το ιταλικό σιμιγδάλι.