Στο μικροσκόπιο προϊόν της Monsanto για τον ιό Ζίκα

Στο μικροσκόπιο προϊόν της Mosanto για τον ιό Ζίκα

Αργεντινοί και Βραζιλιάνοι γιατροί απομακρύνουν τον ιό Ζίκα από την εμφάνιση των κρανιοεγκεφαλικών επιπτώσεων στα νεογέννητα στη Βραζιλία, και υποδεικνύουν ως υπαίτιο την χρήση ενός εντομοκτόνου, που παράγεται από έναν συνεργάτη της Μονσάντο, και θεωρείται ότι προστατεύει από το δάγκειο πυρετό.

Ο ιός Ζίγκα δεν είναι η αιτία για τη δραματική αύξηση των κρανιοεγκεφαλικών ατροφιών των νεογέννητων στη Νότια Αμερική. Αυτό υποστηρίζει σε έκθεση μια ομάδα Αργεντινών ερευνητών που συντονίζει η Δρ Avila Vazquez, παιδίατρος με εξειδίκευση στη νεογνολογία, στις 3 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, με 1,5 εκατομ. άτομα να έχουν προσβληθεί μέσα σε λίγους μήνες, η Βραζιλία έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τον περασμένο Νοέμβριο, ενοχοποιώντας τον ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια, για την εμφάνιση σοβαρών γενετικών ανωμαλιών και νευρολογικών διαταραχών.

Δεν αποτελεί σύμπτωση, η εμφάνιση χιλιάδων περιπτώσεων παιδιών με γενετικές ανωμαλίες, των οποίων οι μητέρες (που κυοφορούσαν), ζουν σε ζώνες, που η βραζιλιάνικη κυβέρνηση πρόσθεσε pyriproxifène στο πόσιμο νερό, παρόλο που το υπουργείο υγείας ενοχοποιεί τον ιό Ζίκα γι’ αυτές τις βλάβες» σχολιάζουν οι γιατροί.

Το pyriproxyfene είναι ένας αναστολέας της ανάπτυξης των προνυμφών των κουνουπιών, και η χρήση του συνιστάται από τον ΠΟΥ για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του δάγκειου. Κουνούπια μολυσμένα από το εντομοκτόνο διασπείρουν τα ίδια δηλητήριο που, προκαλώντας τους μορφολογικές και λειτουργικές ανωμαλίες, τα σκοτώνει ή τα καθιστά στείρα. Είτε μια τεχνική “αυτοδιάδοσης”.

Το pyriproxifène, εντομοκτόνο που κατασκευάζεται από το ιαπωνικό Sumitomo Chemical, «στρατηγικό συνεργάτη» της Μονσάντο (η Μονσάντο φροντίζει να διευκρινίσει ότι δεν έχει καμία σχέση με την pyriproxifène, που δεν έχει ούτε παράγει ούτε εμπορευτεί) χρησιμοποιείται εδώ και 18 μήνες στη Βραζιλία, και ενοχοποιείται από την ομάδα των ερευνητών. Οι τελευταίοι σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι κατά τις προηγούμενες εξάρσεις του Ζίκα, ασθένεια σχετικά ήπια (και λιγότερο επικίνδυνη από το δάγκειο πυρετό) δεν είχε προκαλέσει μέχρι τότε γενετικές ανωμαλίες στα νεογνά, συμπεριλαμβανομένων και των ζωνών, όπου το 75% του πληθυσμού είχε προσβληθεί. Συσχετίζουν την πρόσφατη χρήση του χημικού προϊόντος με το νέο φαινόμενο μικροεγκεφαλίας στη χώρα. Και αναφέρουν ότι «στις 404 μικροεγκεφαλίες στη Βραζιλία, μόνο οι 17 (4,2%) ήταν θετικές στον ιό Ζίκα».

Τα συμπεράσματα συμμερίζονται οι ερευνητές της ABRASCO, επιστημονική κοινότητα για την ανάπτυξη των πολιτικών για τη δημόσια υγεία στη Βραζιλία. Το πόρισμα του ABRASCO τονίζει την πιθανή υπαιτιότητα του pyriproxifène στην εμφάνιση της μικροεγκεφαλίας. Και καταδικάζει την στρατηγική χημικού ελέγχου των κουνουπιών που, εξηγούν οι ερευνητές, μολύνει τόσο το περιβάλλον όσο και τους ανθρώπους χωρίς να περιορίζει τον αριθμό αυτών των κουνουπιών.

Ο ΠΟΥ θα γνωρίζει σε λίγες εβδομάδες, εάν ο ιός Ζίκα είναι υπεύθυνος για μικροκεφαλία και νευρολογικές διαταραχές (σύνδρομο Guillain-Barré), καθώς τα επιστημονικά στοιχεία μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Διαβάστε την έκθεση των ερευνητών (στα αγγλικά)

PARIS MATCH 

Μετάφραση Γεωργία Μπόχτη