Συνάντηση Μπόλαρη με τη Μακεδονική Γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ

Συνάντηση Μπόλαρη με τη Μακεδονική Γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ

Με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μακεδονικής Γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ-ΚΡΙ, κ. Παναγιώτη Τσινάβο, συναντήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης. Ο Πρόεδρος της ΚΡΙ-ΚΡΙ παρουσίασε τη δυναμική πορεία της Γαλακτοβιομηχανίας, την άνοδο του εξαγωγικού τομέα και την ισχυρή παρουσία των προϊόντων της εταιρείας στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τα Βαλκάνια. Σημείωσε τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στον παραγωγικό και εξαγωγικό κλάδο η επιβολή κυρώσεων προς τη Ρωσία και την ανάπτυξη στρατηγικής για είσοδο σε άλλες αγορές. Εν κατακλείδι, αναφέρθηκε στην εξαιρετική πορεία του παγωτού και των προϊόντων που απευθύνονται στα παιδιά. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης την αναγκαιότητα συνεργειών μεταξύ των παραγωγών, του ΕΛΓΟ Δήμητρα και των τοπικών τυροκομικών και γαλακτοκομικών μονάδων, έτσι ώστε να διασωθεί και να διατηρηθεί η μοναδική φυλή προβάτου Σερρών. Ζήτησε τη συνεργασία των τοπικών Γαλακτοβιομηχανιών, ώστε σε συνεργασία με το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης:

  • να υλοποιηθεί πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης αυτοχθόνων φυλών
  • να υποστηριχτούν οι κτηνοτρόφοι που προσφέρονται να συνεργαστούν για τη διάσωση – διατήρηση των συγκριτικών αυτών πλεονεκτημάτων για την ελληνική ποιοτική παραγωγή και
  • να συνεργαστούν στην παραγωγή επώνυμων προϊόντων από γάλα αυτοχθόνων φυλών με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Η συνεργασία ολοκληρώθηκε με αναφορά στη νομοθετική πρωτοβουλία των Υπ.Α.Α.Τ. και Υπουργείου Οικονομικών για τον ορισμό του ελληνικού γιαουρτιού, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.