Συνέδριο ΝΔ: Διαμαρτυρίες για περιορισμένο χρόνο για τους αγρότες – συνέδρους

Συνέδριο ΝΔ: Διαμαρτυρίες για περιορισμένο χρόνο για τους αγρότες - συνέδρους

Μικροένταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της γραμματείας αγροτικών φορέων, το πρωί του Σαββάτου όταν δεν δόθηκε η δυνατότητα σε πολλούς συνέδρους – εκπροσώπους του αγροτικού χώρου να εκφράσουν τις απόψεις τους από το βήμα.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη συζήτηση ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση, λίγο μετά τις 9 το πρωί και ενώ η προγραμματισμένη έναρξή της ήταν στις 8.30. Οι εισηγήσεις των μελών της γραμματείας αγροτικών φορέων, όπως ίσως ήταν αναμενόμενο, κράτησαν αρκετή ώρα. Το θέμα συζήτησης ήταν «αγροτική ανάπτυξη στην πράξη – ασφαλιστικό – φορολογικό – κόστος παραγωγής – νέα γενιά συνεταιρισμών».

Βέβαια το βάρος των εισηγητών έπεσε στα υπό κατάθεση νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό ενώ ελάχιστες ήταν οι αναφορές στην αγροτική ανάπτυξη και στην καθημερινότητα των αγροτών που αντιμετωπίζονται έτσι όπως αντιμετωπίζονται από την παρούσα κυβέρνηση.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι εισηγήσεις ο συντονιστής Γιώργος Ανέστης (Γραμματέας Αγροτικών Φορέων) ζήτησε από τους συνέδρους – εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου να λάβουν τον λόγο με πρώτο ομιλητή τον Χρήστο Σιδηρόπουλο, πρόεδρο του Α.Σ. Λάρισας, ο οποίος διαφώνησε με τους προλαλήσαντες ότι δεν πρέπει τα τρακτέρ να βγαίνουν στους δρόμους. Ενόψει μάλιστα των δύο σχεδίων νόμου για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ο κ. Σιδηρόπουλος προέτρεψε ότι «τη Δευτέρα πρέπει να βρούμε όλοι στους δρόμους». Πάντως ο πρόεδρος του Α.Σ. Λάρισας δεν χαρίστηκε ούτε στη ΝΔ για την οποία επεσήμανε ότι φέρει σαφείς ευθύνες για τους αγρότες οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από το 2013 για πολλά ζητήματα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης Βασίλης Κανάκας ο οποίο ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τη φράση «έχουμε πόνο καρδιάς» για να προσθέσει ότι «θα έπρεπε να συζητάμε για ποιότητα της αγροτικής παραγωγής σε μια παγκόσμια αγορά, όμως υποχρεωνόμαστε να συζητάμε για το ασφαλιστικό». Σε ό,τι αφορά τις πρόφαστες αγροτικές κινητοποιήσεις ο κ. Κανάκας υπογράμμισε: «Οι 35 μέρες μπλόκων εξελίχτηκαν σε ένα… μπουκάλι τσίπουρο. Οι νεοδημοκράτες αγρότες, παρότι είμαστε η πλειοψηφία, εμπιστευόμαστε το ξένο αφού πήγαμε στον Μπούτα». Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές κατέληξε: «Μην ξεχάσετε αυτά που λέμε σήμερα».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γεωπόνων λαρισαίος Δημήτρης Σοφολόγης  ζήτησε να εξεταστούν τα σοβαρά τεχνοκρατικά ζητήματα όπως για παράδειγμα τα δικαιώματα και οι παρακρατήσεις. Ο πρώην βουλευτής Φθιώτιδας Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα να επικοινωνηθούν οι θέσεις του κόμματος και στον αγροτικό τομέα και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της άρδευσης.

Ο Θόδωρος Βλαγκούλης από την Ηλεία ζήτησε να επιδιωχθεί η μείωση του κόστους παραγωγής.

Στο σημείο αυτό και ενώ η ώρα ήταν 11.20 ο Γιώργος Ανέστης παρενέβη ζητώντας να ολοκληρωθεί η εκδήλωση, με το αιτιολογικό ότι ακολουθούσε η επόμενη εκδήλωση της Γραμματείας γυναικών του κόμματος.  Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των υπόλοιπων συνέδρων που ήθελαν να μιλήσουν. Ορισμένοι από τους τελευταίους σηκώθηκαν από τις θέσεις τους διαμαρτυρόμενοι έντονα: «Εμείς κάναμε εκατοντάδες χιλιόμετρα, αφήσαμε τις καλλιέργειές μας για να καταθέσουμε τις απόψεις μας και αυτές να ακουστούν ώστε να αρθρώσει η ΝΔ ουσιαστικό λόγο στα αγροικά θέματα. Δεν μπορείτε να μας λέτε ότι τελειώσαμε» φώναξαν πολλοί.

Ο κ. Ανέστης αισθάνθηκε σαφώς αμήχανα και προσπάθησε να εκτονώσει την κατάσταση δίνοντας τον λόγο σε έναν ακόμη σύνεδρο, τον κ. Πιτιλίδη από τις Σέρρες. Πριν όμως αυτός ολοκληρώσει τη σύντομη τοποθέτησή του, παρενέβη ο αναπληρωτής γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης και ζήτησε να ολοκληρωθεί η εκδήλωση των αγροτών προκειμένου να ξεκινήσει η επόμενη των γυναικών, προκαλώντας νέες διαμαρρτυρίες. Τα στελέχη της γραμματείας αγροτικών φορέων περιορίστηκαν να ζητήσουν, από όσους σύνεδρους δεν μίλησαν, να καταθέσουν τις απόψεις τους προκειμένου να ληφθούν υπόψη!  

Κώστας Τσαπάκης