Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Σπάρτακος» κερδίζει έδαφος στην Κομοτηνή

Ο «Σπάρτακος» κερδίζει έδαφος στην Κομοτηνή

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Σπάρτακος» Κομοτηνής ιδρύθηκε πριν 1,5 χρόνο, αριθμεί 22 μέλη και διαρκώς προστίθενται νέα.

Δραστηριοποιούνται κυρίως στο βαμβάκι, ενώ κάποιοι ασχολούνται και με άλλες καλλιέργειες, όπως το αμπέλι. «Συνολικά έχουμε 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων περίπου 11.000 καλλιεργούνται με βαμβάκι. Η πρώτη χρονιά πήγε πολύ καλά, παρά τις όποιες δυσκολίες, και είχαμε μια πετυχημένη συνεργασία με ένα εκκοκκιστήριο. Ευτυχώς οι παραγωγοί μάς εμπιστεύονται, γιατί μάς γνωρίζουν προσωπικά. Οι αγρότες της Ροδόπης διαπίστωσαν ότι Ο «Σπάρτακος» κερδίζει έδαφος στην Κομοτηνή πετύχαμε πολλά που είναι προς το συμφέρον τους. Ο συνεταιρισμός, εξάλλου, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον αγρότη» περιγράφει ο πρόεδρός του, Απόστολος Χατζηαποστόλου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν, με μια ετικέτα, έναν φιόγκο. Ο ίδιος, από την επικοινωνία του με εμπόρους στο εξωτερικό, έχει διαπιστώσει την αναγκαιότητα του τυποποιημένου προϊόντος. «Όποιο προϊόν παράγουμε θα πρέπει να πωλείται συσκευασμένο, κι όχι χύμα. Χρειάζεται μια πρώτη τυποποίηση. Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε οι ίδιοι πιστοποίηση, τυποποίηση, μεταποίηση, συσκευασία κι εμπορία. Προχωράμε σταδιακά σε κάποια βήματα, γιατί αυτός είναι ο βασικός μας στόχος».

Η εμπιστοσύνη των αγροτών ήταν το πρώτο σημαντικό στοίχημα που κέρδισαν, η τυποποίηση και η στροφή σε μη εκτατικές καλλιέργειες είναι τα επόμενα.

Ο «Σπάρτακος» κερδίζει έδαφος στην Κομοτηνή «Το βαμβάκι μάς έχει κουράσει, με την έννοια ότι τα έξοδα πολλαπλασιάζονται. Με το φορολογικό και το ασφαλιστικό, θα είναι πολύ δύσκολο να μείνουμε στις εκτατικές καλλιέργειες. Χρειάζεται να επικεντρωθούμε σε δενδρώδεις, σε ό,τι σχετίζεται με άμεση τροφή. Υπάρχουν συνεταιριστές από τον Ίμερο και την Μαρώνεια που θέλουν να ασχοληθούν με επιτραπέζια αμπέλια και ελαιόδεντρα».

Εκτιμά ότι φέτος θα πολλαπλασιαστούν τα μέλη τους και θα προχωρήσουν δυναμικά.

Μαρία Αμπατζή