«Το νέο ασφαλιστικό αυξάνει τις συντάξεις των αγροτών», επιμένει ο Κατρούγκαλος

Δηλώσεις του υπουργού Εργασίας στη Δημόσια Ραδιοφωνία

Ελαφρύνσεις για τους νέους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού εξετάζει το υπουργείο Εργασίας χωρίς ωστόσο να υποχωρεί από τις βασικές αρχές της μεταρρύθμισης.

Μάλιστα, ειδικά για τους αγρότες ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιμένει ότι η κυβερνητική πρόταση οδηγεί σε αύξηση της σύνταξης σε σύγκριση με τα ποσά που εισπράττουν σήμερα οι συνταξιούχοι από τον ΟΓΑ. Μιλώντας την Τετάρτη στη δημόσια ραδιοφωνία ανέφερε ότι «μέχρι τώρα πλήρωναν 6% στο εισόδημά τους και έπαιρναν πολύ χαμηλή σύνταξη. Αυτό το ποσοστό σταδιακά θα αυξηθεί μέχρι το 20%, κλιμακωτά μέχρι το 2020, με αποτέλεσμα να παίρνουν ό,τι και οι υπόλοιποι».

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στην προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων υπογράμμισε ότι «αυτή θα διατηρηθεί μέχρι το 2018 και μετά θα μικραίνει μέχρι να μηδενιστεί σε σχέση με τους νέους συνταξιούχους, για να αρχίσουν να παίρνουν αυξήσεις. Η έννοια του περιορισμού της προσωπικής διαφοράς θα είναι προς όφελος των σημερινών συνταξιούχων», πρόσθεσε, «καθώς αντί να είναι παγωμένη η σύνταξή τους, εάν τα πράγματα πάνε καλά δεν θα έχουν την εγγύηση της σημερινής σύνταξης, αλλά και μία ελπίδα ότι θα ανεβεί».

 Για τα ποσοστά αναπλήρωσης, δήλωσε, ότι: «είναι εσκεμμένες οι αναφορές για μικρές διαφορές μεταξύ 25ετίας και 35ετίας. Ευνοήσαμε σκόπιμα εκείνους που έχουν χαμηλή κατηγορία ετών και μισθών ή ήταν άνεργοι», ανέφερε, «αλλά προβλέψαμε και για εκείνους που έχουν δυνατότητα να μείνουν στη δουλειά ένα κίνητρο. Στα ώριμα χρόνια μετά τα 27-30 οι εργαζόμενοι που έχουν την επιλογή να μείνουν στη δουλειά τους θα έχουν κίνητρο, γνωρίζοντας ότι κάθε χρονιά που μένουν θα μετράει διπλά στη σύνταξή τους».

Τέλος ανέφερε ότι «η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι ανοιχτή και ότι η κυβέρνηση εκτός από τις κύριες συντάξεις για τις οποίες είναι ανυποχώρητη, θα προσπαθήσει και για τα υπόλοιπα θέματα το καλύτερο».

Γιάννης Τσατσάκης