Το ολέθριο λάθος του Μακρόν

Ειρήνη Σωτηροπούλου, δημοσιογράφος Euractiv Ελλάδος

Λίγες εβδομάδες μετά τις βίαιες αναταραχές στους δρόμους του Παρισιού και την αποτυχημένη προσπάθεια του προέδρου Μακρόν να εισαγάγει νέους πράσινους φόρους, επανέρχεται στο επίκεντρο της ατζέντας η ανάγκη αντιμετώπισης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Όπως έγινε γνωστό, η καταπολέμηση της ανισότητας των δύο φύλων και η υπερθέρμανση του πλανήτη συνιστούν βασικούς στόχους της γαλλικής προεδρίας της G7 για το 2019, ενώ η χώρα πρόκειται να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με την Αφρική, καθώς τάσσεται υπέρ της πολυμέρειας.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η Γαλλία προσφέρει λάθος διδάγματα, σε μια εποχή που ολόκληρη η Ευρώπη θεωρεί αναγκαίο τον διάλογο, αναφορικά με τους τρόπους σφυρηλάτησης μιας ευρωπαϊκής οικονομίας μηδενικού άνθρακα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πολιτική του Μακρόν δεν απέτυχε, επειδή φορολογούσε το πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη. Αντίθετα, απέτυχε διότι επρόκειτο για μια αναποτελεσματική, οπισθοδρομική πολιτική, που έπληξε ως επί το πλείστον τους μη εύπορους.

Με λίγη προσοχή, ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι οι πιο επιτυχημένες πολιτικές για το κλίμα δεν αφορούν τη φορολογική επιβάρυνση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων. Τουναντίον, επικεντρώνονται στην επένδυση σε εναλλακτικές οικολογικές λύσεις.

Αν ο Μακρόν είχε αφουγκραστεί τις ανησυχίες των πολιτών, θα επέλεγε την πληθώρα πιο δημοφιλών και προοδευτικών προσεγγίσεων για τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, αποφεύγοντας τις εσωτερικές συγκρούσεις που ενδεχομένως να αποτελέσουν πλήγμα για την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο.