Το ρολόι των νέων χτύπησε στην Ξάνθη

Το ρολόι των νέων χτύπησε στην Ξάνθη

Τριήμερο συνέδριο με τίτλο «Το ρολόι των νέων» ως προσομοίωση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης διοργάνωσαν οι νέοι της πόλης από τις 25 έως τις 27 Μαρτίου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να προωθήσει την ιδέα της Δημοκρατίας και να αφυπνίσει τους νέους για ζητήματα που αφορούν την πόλη τους. Οι 60 συμμετέχοντες συζήτησαν κι έλαβαν αποφάσεις με βάση τον γόνιμο διάλογο, εξοικειώθηκαν με τους θεσμούς  και τα κοινά μέσα από έναν σύγχρονο τρόπο διαδραστικής εμπειρίας.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με μια ανοιχτή συνεδρία για τη δυναμική της τοπικής κοινωνίας που είχε ως ομιλητές μεταξύ άλλων τον πρώην υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη, τον επιχειρηματία Δημήτρη Πολιτόπουλο, τον Δημοτικό Σύμβουλο Κώστα Τριανταφυλλίδη, την Καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας Παρούλα Νάσκου -Περράκη.

Η προσομοίωση περιελάμβανε δυο δημοτικές παρατάξεις, την «Δημοτική Αναγέννηση» και την «Προοδευτική Πόλη» καλύπτοντας ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Κάθε ομάδα είχε τον επικεφαλής και τους Δημοτικούς Συμβούλους της και προσπάθησε να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο με προτάσεις στη συνεργασία και τη δημοκρατική λειτουργία των μελών της.

Η διοργάνωση ξεκίνησε με πρωτοβουλία των ίδιων των νέων, ώστε να θεσμοθετήσουν μια πλήρη προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Χωρίστηκαν σε συμβούλους από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, συνεδρίασαν στις επιμέρους επιτροπές, Οικονομική και Ποιότητας Ζωής και προώθησαν τις αποφάσεις των οργάνων στην Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου όπου έλαβαν  θέσεις για μια σειρά από ζητήματα που τους απασχολούν, με ομόφωνες κυρίως αποφάσεις. Την ιδέα είχε ο Μιχάλης Σαμαράς, που ήταν και ο Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής κι εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. 

Στις εργασίες του τριημέρου και στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Δρεμσίζης και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Θανάσης Ξυνίδης, Δημήτρης Μπένης και Νίκος Ανταμπούφης.

Μ.Α.