Τρίπολη: Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων συζητήθηκε σε δύο συνεδριάσεις

Το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων συζητήθηκε στην Τρίπολη, τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου όσο και στη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου, με την συμμετοχή των περισσοτέρων δημάρχων της περιφέρειας, ενώ αύριο οι δήμαρχοι έχουν κληθεί να μεταβούν στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο σε επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανέφερε ότι, «η εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία της ολοκληρωμένης διαχείριση των απορριμμάτων και όχι τη διαπραγμάτευσή της, και μάλιστα χωρίς το δικαιούχο που είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου», ενώ τόνισε ότι η εγκεκριμένη σύμβαση δεν μπορεί να τροποποιηθεί, καθώς για το θέμα αυτό έχουν αποφανθεί και το κοινοτικό και το ελληνικό δίκαιο με σχετική νομολογία.

Τη σύμβαση με την εταιρεία του έργου θα την υπογράψει ο δικαιούχος του έργου, που είναι η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας, η οποία έχει εξουσιοδοτήσει τον περιφερειάρχη για αυτό το σκοπό, και όχι η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Π. Τατούλης, και επεσήμανε ότι «εμείς θα υπογράψουμε τη σύμβαση και θα διασφαλίσουμε πολιτικά και ηθικά ότι δεν θα υπάρξουν από κανέναν καιροσκοπισμοί».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «δύο φορές το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου υπερβαίνουν κατά πολύ τις προβλέψεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας», συμπληρώνοντας ότι «μόνος κριτής διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ρητά αποφάσισε ότι το έργο είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και μας δίνει ρητή εντολή να υπογράψουμε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία».

Παράλληλα ανέφερε ότι “και η Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με έγγραφό της μας δίνει και αυτή το δικαίωμα υπογραφής της σύμβασης”. Ακόμη, ο περιφερειάρχης σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης είπε ότι «αρχικά ήταν κάθετα απέναντι στις ΣΔΙΤ, ενώ τώρα κάνει βήματα προσέγγισης υπέρ του έργου».

Εν τω μεταξύ, στην συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων οι δήμαρχοι στην πλειοψηφία τους τάχθηκαν υπέρ της εμπλοκής τους στην διαχείριση, αφού όπως ανέφεραν δεν μπορεί να συζητούν στο υπουργείο και να διαπραγματεύονται την διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς την παρουσία των άμεσα ενδιαφερομένων, που είναι οι δήμοι.

Επισημάνθηκε ότι θα ζητήσουν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να τους ενημερώσει για το που βρίσκεται η επαναδιαπραγμάτευση του ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ και εμφανίστηκαν αποφασισμένοι κατά την αυριανή συνάντηση με τον κ. Τσιρώνη να ζητήσουν να τους εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να ξεκαθαριστεί ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν.

Τέλος, κατά την συζήτηση φάνηκε πως η πλειάδα των δημάρχων της Πελοποννήσου προκρίνουν το σχέδιο της κυβέρνησης στην διαχείριση των απορριμμάτων που εστιάζει στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, και ανέφεραν ότι πρέπει να τροποποιηθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και να ενταχθεί στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).