Τροπολογίες για τα σφαγεία και τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς

Προσαρμογή των μισθωμάτων που καταβάλλουν αλιευτικοί συνεταιρισμοί στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρότειναν με τροπολογία τους στο νομοσχέδιο περί συνεταιρισμών οι: Χαρά Καφαντάρη, Σταύρος Αραχωβίτης, Γιώργος Βαρεμένος, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Παπανάτσιου, Μαρία Τριανταφύλλου, Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Τσόγκας.

Ειδικότερα προβλέψεις κι αλλαγές σε ό, τι αφορά στο νομοσχέδιο περί αγροτικών συνεταιρισμών, ειδικά για τους αλιείς είχαν προτείνει κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής κι  η εκπρόσωπος των Ιχθυολόγων Χαρίκλεια Ψαλτοπούλου αλλά κι ο εκπρόσωπος του αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστωνίδας εξηγώντας σε ό, τι αφορά τα μισθώματα ότι κι οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει.

Αντίστοιχα τροπολογία κατέθεσε κι ο Γιώργος Βαρεμένος, επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τους όρους ίδρυσης σφαγείων, σε οικισμούς ως 2.000 κατοίκων, στο βαθμό που δεν προκαλούν όχληση με τη δυναμικότητά τους και  προκειμένου να τονωθεί η αγροτική οικονομία, διότι ταλαιπωρούνται ως προς την αδειοδότηση.

Με το νέο νομοσχέδιο περί συνεταιρισμών ο αριθμός μελών για την ίδρυση αλιευτικού συνεταιρισμού μέχρι στιγμής είναι 15 μέλη. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την ακρόαση των φορέων ζητήθηκε επανειλημμένα ο αριθμός για τη σύσταση αλιευτικών συνεταιρισμών να μειωθεί, αφ΄ ενός γιατί δεν θα είναι ειδικά στις λιμνοθάλασσες  βιώσιμοι, αφ΄ ετέρου γιατί μπορεί να μην μπορούν να δημιουργηθούν σε μικρά νησιά και να χρειάζεται να γίνει τηλεδιάσκεψη.  

«Με την προτεινόμενη τροποποίηση 51 του άρθρου καθορίζεται ενιαίο κριτήριο καταβολής του μισθώματος το 10% της ετήσιας αξίας παραγωγής στις περιπτώσεις απευθείας μίσθωσης σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς», τονίζεται στην τροπολογία.

Υπήρξαν πάντως και βουλευτές οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα και να έρθει ένα συνολικό νομοσχέδιο για την Αλιεία κι όχι αποσπασματικές διατάξεις στο θέμα των συνεταιρισμών, που θα αντιμετωπίζουν συνολικά το θέμα και της ερασιτεχνικής αλιείας αλλά και της μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων.

Τροπολογία κατέθεσε από πλευράς ΝΔ και τη συνυπογράφουν κι άλλοι βουλευτές, ο Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου ζητώντας να μην απαλειφθεί η έννοια του αναγκαστικού συνεταιρισμού.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και νέες τροποποιήσεις.

Άννα Στεργίου