ΑΟΣ Τυρνάβου. Ελληνικά προϊόντα και με τη… βούλα

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, που ιδρύθηκε το 1961 από αγρότες αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, έχει την πρωτιά να φιγουράρει με δώδεκα από τα προϊόντα του, ούζα και τσίπουρα, στη νεοσυσταθείσα ηλεκτρονική σελίδα του Ελληνικού Σήματος.

ΑΟΣ Τυρνάβου. Ελληνικά προϊόντα και με τη... βούλα

Για τη σημασία που έχει, τόσο για τα προϊόντα του συνεταιρισμού όσο και για την ελληνική παραγωγή στο σύνολό της, το να φέρει ένα προϊόν της ελληνικής αμπελουργίας στη συσκευασία του την «ελληνική καρδιά», αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι να επεκταθεί και στα ελληνικά κρασιά, μίλησε στην «ΥΧ» εκ μέρους του συνεταιρισμού η Αν. Παναγιώτου, γεωπόνος – οινολόγος.

Στη σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής με κάθε δυνατό τρόπο είναι μονόδρομος

ΑΟΣ Τυρνάβου. Ελληνικά προϊόντα και με τη... βούλα

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου είναι ο πρώτος που έχει το Ελληνικό Σήμα για δώδεκα από τα προϊόντα του. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η πρωτιά;

Η πρωτιά αυτή έχει πολύ μεγάλη αξία για τον συνεταιρισμό, καθώς πιστοποιεί ότι παράγουμε από την ελληνική γη, από ελληνικά χέρια και από το ελληνικό μυαλό. Η πληροφορία για την ελληνικότητα των ποτών μας δίνεται στον καταναλωτή σε όλο τον κόσμο, με τρόπο εύκολα αναγνώσιμο και καλαίσθητο, πράγμα που τον βοηθά να αποτυπώσει καλύτερα τη σχέση Ελλάδα – προϊόν – ποτό, στην προκειμένη περίπτωση τσίπουρο και ούζο Τυρνάβου. Το γεγονός ότι ο συνεταιρισμός μας είναι ο πρώτος που απέκτησε το σήμα αποτελεί για εμάς τη συνέχεια μιας καθόλα πρωτοποριακής διαδρομής στον τομέα των αποσταγμάτων-ποτών. Ήταν ο πρώτος συνεταιρισμός που παρήγαγε εμφιαλωμένο τσίπουρο (με και χωρίς γλυκάνισο) και έδωσε μεγάλη προωθητική δύναμη, αλλά και προστιθέμενη αξία στο προϊόν, που παρήγαγε και εμφιάλωσε τσίπουρο παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια («Old Spirit» το σημερινό του όνομα), αλλά και τσίπουρο με κρόκο («Στίγμα»), αναβαθμίζοντας και διευρύνοντας τα είδη των αποσταγμάτων που παράγονται στη χώρα μας. Ακόμη, ήταν ο πρώτος που εμφιάλωσε τσίπουρο με γεωγραφική ένδειξη ελληνικής πόλης. Έχει την πρωτιά στην ανάδειξη της αξίας της ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου στην παραγωγή του Τσίπουρου Τυρνάβου και είναι ο μόνος που παράγει ούζο από αλκοόλη που προέρχεται από σταφύλια και, μάλιστα, της περιοχής του, τιμώντας με τον τρόπο αυτόν την ιστορία, την ελληνικότητα του ποτού αυτού, αλλά και τη γεωγραφική ένδειξη Ούζο Τυρνάβου.

Με τι κριτήριο κάνατε την επιλογή των συγκεκριμένων προϊόντων;

Το Ελληνικό Σήμα είναι επίσημο σήμα του ελληνικού κράτους και απονέμεται σε κάθε κατηγορία προϊόντων με βάση τους κανονισμούς απονομής που έχουν οριστεί. Απευθυνθήκαμε άμεσα στον αρμόδιο φορέα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για όλα τα τσίπουρα και το ούζο που παράγουμε, προκειμένου να ενισχύσουμε την προστιθέμενη αξία των ποτών μας και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά τους.

Τι σημαίνει για την ελληνική αμπελουργία και οινοποιία συνολικά το γεγονός ότι πλέον, όπου πωλούνται ελληνικά προϊόντα, συγκεκριμένες συσκευασίες μπορούν να σηματοδοτούνται από το Ελληνικό Σήμα;

Η χρήση του Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα φαίνεται πως τυγχάνει της θερμής αποδοχής των καταναλωτών και στον βαθμό που θα επικοινωνηθεί τόσο από εμάς, τις επιχειρήσεις δηλαδή που το απέκτησαν, όσο και από το αρμόδιο υπουργείο που το απονέμει, θα ενισχυθεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που το φέρουν. Μέσα από ένα σήμα-ελληνική σημαία με απλό τρόπο θα είναι απόλυτα αναγνωρίσιμη η ελληνικότητα του ποτού σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής του. Στη σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής με κάθε δυνατό τρόπο είναι μονόδρομος και ελπίζουμε σύντομα να προχωρήσει η διαδικασία του κανονισμού απονομής σήματος και στα κρασιά για να καλύψει όλο το φάσμα της αμπελουργίας-οινοποιίας και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου συνολικά.

Η μεγαλύτερη διάκριση είναι η προτίμηση των καταναλωτών

Σε τι αποτιμάται η απόκτηση του Ελληνικού Σήματος για τον συνεταιρισμό; Με ποιον τρόπο το αξιοποιείτε και τι προσδοκάτε να αποφέρει;

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου στην πορεία του από το 1961 είναι ο στυλοβάτης την αμπελουργίας της περιοχής και της τοπικής οικονομίας. Το Ελληνικό Σήμα είναι και αυτό μια απόδειξη, αλλά και ένα εύσημο για τη συνέπεια με την οποία αξιοποιεί τα σταφύλια της περιοχής του, προσφέροντας με περηφάνια σε όλο τον κόσμο ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Το Ελληνικό Σήμα πιστεύουμε πως θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό με μεγαλύτερη ταχύτητα στην αγορά και μακρύτερα στον κόσμο.

Μετά από τα δώδεκα προϊόντα, τι έχουμε να περιμένουμε; Θα υπάρξει συνέχεια; Σε τι διακρίσεις στοχεύει ο συνεταιρισμός το επόμενο διάστημα;

Στον βαθμό που θα προχωρήσει η διαδικασία και στην παραγωγή οίνων, θα επιδιώξουμε την απόκτηση του Ελληνικού Σήματος και στους οίνους που παράγουμε. Αναφορικά με τις διακρίσεις, ο συνεταιρισμός μας απέσπασε το 2015 στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης Θεσσαλονίκης δύο χρυσά μετάλλια για το «Στίγμα» και το Τσίπουρο Τυρνάβου με γλυκάνισο και, κατά καιρούς, μια σειρά άλλων διακρίσεων για τα προϊόντα του. Η μεγάλη, όμως, διάκριση είναι η προτίμηση των καταναλωτών που, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, μας φέρνει στις πρώτες θέσεις των επιχειρήσεων του κλάδου στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στη Μελίνα Ζιάγκου