Φιάλες φυτοφαρμάκων: Ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος

Με δειλά αλλά σταθερά βήματα επιχειρεί και φέτος ο Δήμος Βέροιας να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη διάθεση των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, που απορρίπτονται από τους αγρότες, ιδιαίτερα κατά τις ραντιστικές περιόδους.

Για τρίτη χρονιά εφαρμόζει το πιλοτικό πρόγραμμα για τη συλλογή των κενών φιαλών και πέρυσι κατάφερε να συγκεντρώσει 500 κιλά, ποσότητα σημαντικά μικρή, κατά τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Βασίλη Παπαδόπουλο, αφού θα έπρεπε να συγκεντρωθούν τουλάχιστον πέντε τόνοι. Ωστόσο, όπως λέει, φαίνεται ότι οι αγρότες, και κυρίως οι νέοι, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Οι σακούλες συλλογής των γεωργικών φαρμάκων διατίθενται από γεωπόνους, συνεταιρισμούς και τοπικές κοινότητες, ενώ η παραλαβή τους γίνεται από ειδική επιτροπή, η οποία ελέγχει εάν έχει τηρηθεί το υποχρεωτικό τριπλό ξέπλυμα των συσκευασιών. Στη συνέχεια, δίνονται στους αγρότες σχετικές βεβαιώσεις.

Με μεγάλο κόστος, όπως τονίζει, ο δήμος συνεχίζει το πρόγραμμα, που εφαρμόζεται τρεις φορές τον χρόνο και, παράλληλα, ενημερώνει τους αγρότες για την ορθολογική διαχείριση και απόρριψη των κενών φιαλών. Αν και ο δήμος είναι αναρμόδιος για τη συλλογή των συσκευασιών, ωστόσο, σε συνεργασία με φορείς έχει καταθέσει μηνύσεις κατά αγνώστων για περιπτώσεις ρύπανσης σε αρδευτικές και αποστραγγιστικές τάφρους, ενώ έχει επιβάλει μεγάλα πρόστιμα περί υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετέχουν, επίσης, οι δήμοι Σοφάδων και Κιλελέρ.

Αφροδίτη Χρυσοχόου