«Διώξτε φορολογικά βάρη απ’ τις Ομάδες Παραγωγών»

Εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων απ’ την Κρήτη ζήτησαν φορολογικές ελαφρύνσεις στις Ο.Π.

«Διώξτε φορολογικά βάρη απ’ τις Ομάδες Παραγωγών»

Φορολογικές ελαφρύνσεις  για τις Ομάδες Παραγωγών ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες,  εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων,  απ’ το χώρο των οπωροκηπευτικών, οι οποίοι συνομίλησαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Σε συνάντηση που είχαν χθες , σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για το χώρο, ώστε να προωθηθούν οι Ομάδες Παραγωγών και να μην υπάρχει το ίδιο φορολογικό φορτίο, προκειμένου να ενταχθούν όλο και περισσότεροι αγρότες και να οργανωθούν.

Σύμφωνα με  πληροφορίες Λασιθιώτες παραγωγοί επισκέφθηκαν τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο περιφερειακός σύμβουλος Λασιθίου, Νίκος Δασκαλάκης κι εκπρόσωπος από την Ένωση Ιεράπετρας, Χαράλαμπος Δραγασάκης.

Ζήτησαν μεταξύ άλλων την προώθηση συλλογικοτήτων και ζήτησαν ν΄ αποδίδεται απ΄ τους συνεταιρισμούς άμεσα το ΦΠΑ, στους παραγωγούς. Συζήτησαν θέματα, που αφορούν στον τρόπο πληρωμής ειδικά για τα νωπά προϊόντα και το Μητρώο Εμπόρων.

Οι εκπρόσωποι απ΄ το Λασίθι συναντήθηκαν στη συνέχεια με το Μιχάλη Τζελέπη, τομεάρχη Αγροτικού και το Βασίλη Έξαρχο, πρώην πρόεδρο του ΕΛΓΑ, απ’ τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ υπήρξε συνάντηση και με το ΣΥΡΙΖΑ, με το βουλευτή Σταύρο Αραχωβίτη και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις και με τη ΝΔ.

 Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν θετικό απ’ όλα κι ο Τρύφωνας Αλεξιάδης άκουσε με προσοχή τα όσα του μετέφεραν οι παραγωγοί, καθώς οι Ομάδες Παραγωγών προωθούνται και με τη νέα ΚΑΠ 2014-20 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ομάδες Παραγωγών σ΄ όλη την Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες είναι πάνω από 100, όταν στην Ισπανία λ.χ. είναι ελάχιστες, παρ’ ό, τι διαχειρίζεται παραγωγή πολλαπλάσια της ελληνικής. Στη χώρα μας απ’ τους πιο οργανωμένους κλάδους  σε Ο.Π. είναι ο τομέας των οπωροκηπευτικών. 

Οι 14 εξ αυτών βρίσκονται στην Κρήτη και κυρίως αφορούν σε κηπευτικά ενώ  και στην Κεντρική Μακεδονία , που υπάρχουν οι πιο πολλές Ομάδες Παραγωγών είναι συνδεδεμένες κατεξοχήν με το ροδάκινο (Ημαθία, Πέλλα, Κοζάνη κ.ά.).

Το πρόβλημα πάντως είναι πως μερικές Ο.Π. στη Μακεδονία έκλεισαν γιατί δεν κάλυπταν το τζίρο, που προβλεπόταν, γεγονός το οποίο είναι σημαντικό εμπόδιο κι υπάρχουν πληροφορίες, πως συζητείται, ν΄ αλλάξει.

Πάνω από 10 , είναι οι Ο.Π., οι οποίες υπάρχουν και στη Λάρισα  ενώ το τελευταίο διάστημα σχεδιάζεται να υπάρξει κι Ομάδα Παραγωγών Οσπρίων, μέσω συνεταιρισμού.

Οι παραγωγοί της χώρας μας έχουν βρεθεί ουκ ολίγες φορές σε δύσκολη θέση καθώς , όταν υπάρχουν προβλήματα στην αγορά, η αποζημίωση εφ’ όσον πρόκειται για Ομάδες Παραγωγών, είναι μεγαλύτερη απ’ ό, τι για τους μεμονωμένους ή ακόμη και τους συνεταιρισμένους αγρότες, οι οποίοι όμως δεν είναι ενταγμένοι σε κάποια απ’ αυτές.

Της  Άννας Στεργίου