Χ. Ξυραδάκης: Κραυγή αγωνίας από τους αλιείς του Βόλου

Φορολογία, νέα ΚΑλΠ και υπεραλίευση τα κυριότερα προβλήματα της ελληνικής αλιείας.

Χρήστος Ξυραδάκης: Κραυγή αγωνίας από τους αλιείς του Βόλου

Του Κυριάκου Λάμπρου

Στα δεκάδες προβλήματα των Ελλήνων αλιέων, αλλά και την ανάγκη διατήρηση ενός από τα παραδοσιακότερα ελληνικά επαγγέλματα, αναφέρθηκε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Βόλου, Χρήστος Ξυραδάκης, κατά την επίσκεψή μας στον Βόλο. Αν και μόλις 40 ετών, ο 2ης γενιάς αλιέας, κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του και να εκλεγεί πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Βόλου. Μαζί με τον αδερφό του ρίχνονται καθημερινά στο μεροκάματο με το καΐκι τους (παρακαταθήκη από τον συνταξιούχο πλέον πατέρα τους), παλεύοντας και οι ίδιοι να μην εξαφανιστεί από τη χώρα ένα από τα παλαιότερα επαγγέλματα.

Χρήστος Ξυραδάκης: Κραυγή αγωνίας από τους αλιείς του ΒόλουΣύμφωνα με όσα μας αναφέρει, η Ελλάδα διαθέτει 35.000 αλιευτικά σκάφη, και το κάθε ένα από αυτά απασχολεί τουλάχιστον 2 οικογένειες. «Από την αλιεία ζουν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι. Δεν είναι αμελητέο νούμερο, και το κράτος πρέπει να φροντίσει να μας εκσυγχρονίσει και να μας εξοπλίσει με γνώση» μας εξηγεί ο Βολιώτης ψαράς.

Ένα «πέλαγος» προβλήματα

Ο σύλλογος –σύμφωνα με όσα μας κάνει γνωστά- αποτελείται από 365 μέλη. Τα βασικότερα προβλήματα είναι «η υπεραλίευση, με τα αποθέματα να έχουν μειωθεί από 60% έως 80% σε πολλά είδη. Όχι μόνο στον Βόλο ή την Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο». «Είχαμε, επίσης, μεγάλο πρόβλημα με τη μόλυνση των υδάτων των θαλασσών. Αρχές καλοκαιριού στον Παγασητικό είχε χαλάσει ο βιολογικός καθαρισμός και όλα τα λύματα της πόλης… έπεφταν σε αυτόν» προσθέτει. Όσον αφορά το κόστος παραγωγής μας, τονίζει ότι «τα τελευταία 5 χρόνια, την περίοδο της κρίσης, έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 40% ενώ έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η κατανάλωση ψαριών».

«Δεν είναι συρρίκνωση, είναι αφανισμός»

«Ο Έλληνας θέλει να φάει το ψάρι του, οι τεχνοκράτες όμως θέλουν να μας αφανίσουν από τον χάρτη» υποστήριξε στην «ΥΧ» ο 40χρονος ψαράς από τον Βόλο. «Μιλάνε με οικονομικούς όρους. Υποστηρίζουν ότι η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ μπορεί να αντισταθμιστεί από τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη βιομηχανοποιημένη αλιεία. Μην παραβλέπουμε όμως ότι τα περισσότερα ιχθυοτροφεία είναι ξένων συμφερόντων.

«Ταφόπλακα τα νέα φορολογικά μέτρα και για τους αλιείς»

Την ίδια στιγμή, με τα νέα φορολογικά μέτρα, δεν είναι υπερβολή όταν λέμε ότι το 80% των αλιέων θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα, αφού εκ των πραγμάτων τα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάσουν την βιομηχανοποιημένη αλιεία (ιδιώτες με ΑΕ εταιρείες που αγοράζουν μεγάλες μηχανότρατες), αλλά τα μικρά σκάφη. Μπορεί να υποστηρίζουν ότι διαθέτουμε τον μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη, τα περισσότερα όμως είναι μικρά αλιευτικά, και από το 80% αυτών, τα μισά ανήκουν σε μικροσυνταξιούχους ή ναυτικούς που τους δόθηκε η ευκαιρία να αγοράσουν ένα μικρό σκάφος, για να μη χάσουν την επαφή με την θάλασσα» συμπληρώνει ο πρόεδρος των αλιέων Βόλου.

Κραυγή αγωνίας από τους αλιείς του Βόλου

Φόροι φωτιά και παράνομη αλιεία 

Αναφερόμενος στα φορολογικά, δηλώνει πως «αν ισχύσει η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ), θα πρέπει το μεγαλύτερο μέρος της ψαριάς να πωλείται μέσω της ιχθυόσκαλας, και ένα μικρό ποσοστό μόνο μέσω λιανικής. Αυτό θα είναι η καταδίκη μας. Δεν θα μείνει ψαράς. Στην ουσία θα έχουμε να κάνουμε με μεσάζοντα. Για παράδειγμα, στα 8 ευρώ το 10% είναι του εμπόρου και από εκεί και πέρα αφαιρείς τιμολόγια, έξοδα του σκάφους, ασφαλιστικές εισφορές». Και συνεχίζει: «Στα μικρά σκάφη, είχαμε το απαλλακτικό για αγορά καυσίμων, λαδιών, διχτυών, και παίρναμε και τις επιστροφές από το τελωνείο, αλλά με τα προαπαιτούμενα που πέρασαν καταργείται το αφορολόγητο και μέσα στο 2016-2017 δεν θα έχουμε καμία επιστροφή φόρου».

Χρήστος Ξυραδάκης: Κραυγή αγωνίας από τους αλιείς του Βόλου

Ένα ακόμα πρόβλημα που απασχολεί τον κλάδο –σύμφωνα με τον πρόεδρο των αλιέων- είναι οι ερασιτέχνες ψαράδες και η παράνομη αλιεία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «το έχουν κάνει επάγγελμα. Έχουν κλείσει τα περισσότερα λιμεναρχεία και όλο το ανατολικό Πήλιο είναι αφύλακτο».