Xωρίς συμφωνία έφυγαν οι δανειστές, ποια τα ανοικτά μέτωπα

Xωρίς συμφωνία έφυγαν οι δανειστές

Σε παύση μέχρι… νεωτέρας οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών καθώς, παρά τους δυο απανωτούς και μεταμεσονύκτιους μαραθώνιους συναντήσεων την Κυριακή και τη Δευτέρα, το χάσμα σε κρίσιμα ζητήματα της συζήτησης αποδείχθηκε αγεφύρωτο.

Το ασφαλιστικό και δη οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, το ύψος του αφορολόγητου και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τη συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, οι θεσμοί επιμένουν στη μείωση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών και συνταξιούχων από τα 9.545 στα 8.182 ευρώ (κάτι που θα επηρεάσει και τους αγρότες εφόσον τελικά περάσει η κυβερνητική πρόταση για φορολόγηση των αγροτών με την κλίμακα μισθωτών-συνταξιούχων), στην πώληση όλων σχεδόν των «κόκκινων» δανείων σε εταιρίες διαχείρισης και είσπραξης απαιτήσεων με ταυτόχρονη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και στην επιβολή μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις συνολικού ποσού κάτω των 1.300 ευρώ.

Η Ελληνική πλευρά, αν και όπως διαρρέεται από την κυβέρνηση, υποχώρησε από πολλές «κόκκινες γραμμές» της, ήρθε αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία των δανειστών.  Εξερχόμενος από την αίθουσα των συζητήσεων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις δύο μετά τα μεσάνυχτα (Δευτέρας προς Τρίτη), οπότε διακόπηκαν οι συνομιλίες, δήλωσε ότι «πάμε σε παύση εργασιών» ώστε να μπορέσουν να μεταβούν οι εκπρόσωποι τόσο των θεσμών όσο και της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου).

Σύμφωνα με τον υπουργό, στην προσωρινή παύση των εργασιών συμφώνησαν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση. Καθώς, όπως είπε, υπάρχει μεν πρόοδος στα μεγάλα θέματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, αλλά υφίστανται πολλά μικρά ζητήματα και δεν επαρκεί ο χρόνος (σ.σ. έως την αναχώρηση σήμερα Τρίτη από την Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων) για να γραφεί το staff level agreement (συμφωνία επί τεχνικού επιπέδου) που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, για την επικύρωση της αξιολόγησης από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι «θα καταλήξουμε σε staff level agreement λίγο πριν από το Eurogroup».

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πω».

Γεροβασίλη: Η συμφωνία θα μπορούσε να είχε κλείσει

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν το στόχο της συμφωνίας του Ιουλίου, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου και πως το ίδιο οφείλουν να κάνουν όσοι εμπλέκονται στη συμφωνία.

Μίλησε για σενάρια εσκεμμένης κωλυσιεργίας στο κλείσιμο της αξιολόγησης που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, τα οποία η διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανοησίες και τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κάτι που, όπως παρατήρησε η κ. Γεροβασίλη, δεν έχει επαληθευτεί. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα, είπε.

Αναφορικά με την τακτική της ΝΔ για μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στα δικαστήρια, όπως είπε, τόνισε, ότι αντικατοπτρίζει την αντίληψη της ΝΔ για τον δημόσιο διάλογο. Είπε ότι η κυβέρνηση ζητά απαντήσεις και η ΝΔ απαντά με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις. Οφείλονται αυτές οι απαντήσεις δημοσίως στον ελληνικό λαό, τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν ζητήθηκαν από κάποιον προσωπικά.

Έως την Παρασκευή θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ανακοίνωσε.