Αντιδράσεις: Όχι στην επαναφορά της βιντζότρατας

Υποστηρίζεται ότι πρόκειται για ένα αλιευτικό εργαλείο με καταστρεπτικές επιπτώσεις στα ιχθυοαποθέματα και στη θαλάσσια ζωή εν γένει

Την έντονη αντίδραση των Οικολόγων Πράσινων, αλλά και της αντιπολίτευσης, προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την έγκριση χορήγησης άδειας δοκιμαστικής αλιείας σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, για την έρευνα εθνικής εμβέλειας «Σχέδιο αλιείας με βιντζότρατα για ερευνητικούς σκοπούς». Όπως επισημαίνουν πρόκειται για επαναφορά ενός αλιευτικού εργαλείου με καταστρεπτικές επιπτώσεις στα ιχθυοαποθέματα και στη θαλάσσια ζωή εν γένει.

Το σύνολο των συμμετεχόντων σκαφών ανέρχεται σε 185 σε όλη τη χώρα

Σημειώνεται ότι, με βάση την απόφαση, το σύνολο των συμμετεχόντων σκαφών ανέρχεται σε 185 σε όλη τη χώρα κι εντός περιοχών με πυκνότητα ποσειδωνίας (υδρόβιο φυτό της Μεσογείου) μικρότερη του 35%, ενώ η δοκιμαστική αλιεία θα είναι διάρκειας από 18/12/2015 έως 25/2//2016 και θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις (α’φάση 18/12/2015-23/1/2016 με 94 σκάφη και B’ φάση 24/1/2016-25/2/2016 με 91 σκάφη).

Υπενθυμίζεται ότι η βιντζότρατα, η οποία λειτουργώντας σαρωτικά συλλαμβάνει το σύνολο των θαλάσσιων οργανισμών μέχρι και τον βυθό και καταστρέφει τα πολύτιμα για την αναπαραγωγή λιβάδια ποσειδωνίας, ήταν υπό απαγόρευση έως τον Δεκέμβριο 2014, όταν με απόφαση του τότε υπουργού ΠΑΑΤ, Γ. Καρασμάνη, επετράπη και πάλι. Η απόφαση αυτή ανακλήθηκε από τον νυν υπουργό, Β. Αποστόλου, τον περασμένο Μάρτιο, όμως σήμερα επανέρχεται από τον ίδιο για ερευνητικούς σκοπούς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, πάντως, κάνουν λόγο για σοβαρή καταστρατήγηση των αρχών και διατάξεων του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου, που διέπουν τη βιώσιμη αλιεία, καθώς επιτρέπεται και πάλι η χρήση του καταστρεπτικού για τη θαλάσσια ζωή αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας. Σημειώνουν ότι η επίκληση αναγκών επιστημονικής έρευνας «μόνο ως κακοφτιαγμένο πρόσχημα μπορεί να εκληφθεί, ανάλογης αξιοπιστίας με τα αντίστοιχα που επικαλούνται κράτη όπως η Ιαπωνία για να επιτρέψουν δια της πλαγίας οδού τη φαλαινοθηρία» και απαιτούν την άμεση ανάκληση «της κοντόφθαλμης και αντίθετης με τις αρχές της βιώσιμης αλιείας και της νέας ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής, αυτής της απόφασης».

Ζητείται η οριστική απαγόρευση της βιντζότρατας και των άλλων καταστρεπτικών
συρόμενων αλιευτικών εργαλείων χωρίς καταστρατηγήσεις και διάτρητα προσχήματα. Παράλληλα, ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Γ. Μανιάτης, ζητώντας να μην επανέλθει ούτε για ερευνητικούς λόγους η καταστροφική βιντζότρατα και να ανακληθεί άμεσα η πρόσφατη απόφαση.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι, ακόμα και σε περίπτωση εκπόνησης ερευνητικού προγράμματος, απαιτείται η απόλυτη τεκμηρίωση και διασφάλιση ότι η δυνατότητα αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί ως φύλλο συκής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν εμπορικά συμφέροντα σε βάρος της ποιότητας και της ποσότητας των ιχθυοαποθεμάτων της χώρας.

Αντιγόνη Ζούντα