Με το 1 ευρώ φλερτάρει το σύσπορο βαμβάκι στις προπωλήσεις

Στα 96-97 λεπτά στο χωράφι οι προσφορές για συμβόλαια προπώλησης από εκκοκκιστήρια

Ολοένα και πιο κοντά στο «ορόσημο» του 1 ευρώ έρχονται οι τιμές του σύσπορου βάμβακος στα συμβόλαια προπωλήσεων ενόψει της επόμενης εκκοκκιστικής σεζόν,με αρκετούς καλλιεργητές να μπαίνουν πλέον στον πειρασμό να «φιξάρουν» από τώρα αυτά τα ούτως ή άλλως ελκυστικά επίπεδα τιμής για ένα μέρος της παραγωγής τους.

Μεγάλες εκκοκκιστικές μονάδες προσφέρουν αυτό το διάστημα 96-97 λεπτά/κιλό στο χωράφι, επίπεδα που, αν συμπεριληφθούν τα μεταφορικά και το πριμ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, διαμορφώνουν εντέλει τιμή πάνω από το 1 ευρώ/κιλό στο εκκοκκιστήριο.

Μάλιστα, στις συμφωνίες που προτείνονται στους παραγωγούς από αρκετές επιχειρήσεις, πέρα από τη διασφάλιση ως μίνιμουμ της τιμής που «δίνουν» αυτήν τη στιγμή το χρηματιστήριο και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, έχει ενσωματωθεί και η προοπτική περαιτέρω ανόδου με τη μορφή μιας «εύλογης απομείωσης» της τάξης των 3 λεπτών/κιλό.

Έτσι, αν ένας παραγωγός κλείσει σήμερα το 30% ή το 40% της προσδοκώμενης σοδειάς του π.χ. στα 96 λεπτά και η αγορά ανέβει κατά την εκκοκκιστική περίοδο στο 1,01 ευρώ/ θα λάβει 98 λεπτά/κιλό.

Αν η αγορά υποχωρήσει π.χ. στα 95 λεπτά, ο παραγωγός δεν επηρεάζεται, καθώς έχει «κλειδώσει» ως ελάχιστη την τιμή των 96 λεπτών/κιλό. Σε αυτό το πλαίσιο, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται κάποια κινητικότητα στις προπωλήσεις, δίχως ωστόσο να μπορεί να συγκριθεί με την περσινή χρονιά.

Στη Θεσσαλία, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι οι συμφωνίες προπώλησης αντιστοιχούν περίπου στο 25% εκείνων που είχαν συναφθεί το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, καθώς η πλειοψηφία των παραγωγών περιμένει η τιμή στο χωράφι να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 1 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει σε προπωλήσεις.

Μικρή αύξηση στις εκτάσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμη Φωτεινό (φωτό), σε επίπεδο εκτάσεων και με τις σπορές να έχουν επί της ουσίας ολοκληρωθεί, «φαίνεται ότι οδεύουμε προς μια αύξηση της τάξης των 5%, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω, στα καλλιεργούμενα στρέμματα, τα οποία πέρυσι είχαν διαμορφωθεί σε 2,632 εκατ. στρέμματα».

«Χρηματιστηριακά το βαμβάκι πάει πάρα πολύ καλά, το μοντέλο των προπωλήσεων δουλεύει και είναι εκεί για όσους παραγωγούς θελήσουν να το αξιοποιήσουν», προσθέτει ο ίδιος στην «ΥΧ». «Αυτό, βέβαια, προφανώς επαφίεται στην επιλογή του καθενός. Προσωπικά, ως παραγωγός, έχω κάνει συμβόλαια προπώλησης για να διασφαλίσω τουλάχιστον μια μικρή ποσότητα της νέας σοδειάς μου στα πολύ υψηλά επίπεδα τιμών που προσφέρονται αυτήν τη στιγμή», σημειώνει.

Κοντά στα 130 σεντς ο Δεκέμβριος

Στη Νέα Υόρκη, μπορεί το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας να ήταν πτωτικό στα 123,74 σεντς/λίμπρα, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι για τρίτη σερί εβδομάδα τα συμβόλαια Δεκεμβρίου κατέγραψαν νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά φτάνοντας μια ανάσα από τα 130 σεντς στα 129,91 σεντς/λίμπρα.

Την Τετάρτη 11 Μαΐου, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2022 (βάσει των οποίων γίνεται η τιμολόγηση της νέας σοδειάς) έκλεισαν στα 124,75 σεντς, ενώ ο Ιούλιος 2022 (που αφορά συναλλαγές για την περσινή σοδειά) έκλεισε στα 143,60 σεντς/λίμπρα.

Το βασικό στοιχείο που συντηρεί τη θετική προοπτική των τιμών αυτήν τη στιγμή είναι οι ανησυχίες για τη σοδειά των ΗΠΑ, καθώς με την ξηρασία που πλήττει το Τέξας και την ευρύτερη νοτιοδυτική καλλιεργητική ζώνη εκφράζονται φόβοι ότι η παραγωγή της χώρας θα είναι μικρότερη έως και 13 εκατ. μπάλες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Μια πρώτη εικόνα, πάντως, για τα θεμελιώδη της επόμενης σεζόν (2022-23) θα δώσει το report Μαΐου του USDA για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση, το οποίο επρόκειτο να δημοσιευθεί, χθες Πέμπτη 12 Μαΐου.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η αγορά έχει τις προϋποθέσεις και τη δυναμική, ώστε το επόμενο διάστημα να δοκιμάσει ακόμα και τα 140 σεντς/λίμπρα. Δεν πρέπει, ωστόσο, να υποτιμηθεί το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, με τις πολύ έντονες πληθωριστικές πιέσεις, τις ανησυχίες για τη διατροφική, αλλά και την ενεργειακή επάρκεια και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, παράγοντες που ενδέχεται στο όχι πολύ μακρινό μέλλον να αφήσουν τα σημάδια τους στην κατανάλωση.