100 ευρωπαϊκά προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ υποψήφια για προστασία στην Κίνα

Και η ελληνική φέτα στην λίστα

100 ευρωπαϊκά προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ υποψήφια για προστασία στην Κίνα

Η ΕΕ και η Κίνα ευελπιστούν να προστατεύσουν από 100 αγροδιατροφικά προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων η κάθε μία, μέσω μιας διμερούς συμφωνίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στη λίστα με τα συνολικά 200 ευρωπαϊκά και κινεζικά προϊόντα (δύο κατάλογοι των 100 προϊόντων από κάθε πλευρά), που θα εξεταστούν για να τεθούν υπό το καθεστώς προστασίας, περιλαμβάνεται και η ελληνική φέτα. Όταν η συμφωνία τεθεί σε ισχύ, το καθένα από τα δύο μέρη θα προστατεύει τα προϊόντα αυτά στο έδαφός του.

«Τα προϊόντα της ΕΕ με γεωγραφική ένδειξη γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, με συνεχώς αυξανόμενες πωλήσεις παγκοσμίως. Οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν εμπιστοσύνη στο σύστημα ταξινόμησης γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ. Με άλλα λόγια, εμπιστεύονται την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων και είναι πρόθυμοι να καταβάλουν υψηλότερη τιμή για αυτά και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αμοιβή για τον γεωργό. Η στενή συνεργασία με τους διεθνείς εμπορικούς εταίρους μας, όπως η Κίνα, αποτελεί επίτευγμα, το οποίο αποφέρει οφέλη για τους γεωργούς και τη βιομηχανία γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ, ενισχύει τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ επιχειρήσεων που κινούνται στο ίδιο πνεύμα και, φυσικά, αποφέρει οφέλη για τους καταναλωτές και των δύο μερών της συμφωνίας», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν.

Με τη δημοσίευση της λίστας αυτής ξεκινάει η διαδικασία για την προστασία των απαριθμούμενων προϊόντων από απομιμήσεις και παράνομη ιδιοποίηση, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε αμοιβαία εμπορικά οφέλη και αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και της ζήτησης για προϊόντα υψηλής ποιότητας και από τις δύο πλευρές.