100+2 ποικιλίες συκιάς έχουν διασωθεί στον εθνικό κατάλογο

Ταυτοποιημένες οι 92

Με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας κατάφερε να προχωρήσει σε μία ιδιαίτερα σημαντική δράση, που αφορά τη διάσωση των ποικιλιών συκιάς.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο γεωπόνος – βιοτεχνολόγος, Παναγιώτης Κάτσαρης, μέλος του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του ΕΛΓΟ – «Δήμητρα», «στο τμήμα του ΕΛΓΟ στην Καλαμάτα υπήρχε μια συλλογή ποικιλιών συκιάς που ήταν τμήμα της Εθνικής Συλλογής, στην οποία ήταν καταγεγραμμένες 66 ποικιλίες». Ουσιαστικά, οι ακραίες καιρικές συνθήκες ήταν η κύρια αιτία που παρακίνησε την υπηρεσία να αναζητήσει έναν κατάλληλο χώρο για τη διεξαγωγή του πολλαπλασιασμού και της μεταφύτευσης, προκειμένου να διασωθούν οι ποικιλίες». Όμως, όπως αναφέρει ο κ. Κάτσαρης, τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς χρηματοδότηση.

«Μέσα από μια διαδρομή, που απαιτούσε και πολλή προσωπική εργασία, μπορέσαμε μέσα σε τρία χρόνια να μεταφυτεύσουμε 102 ποικιλίες συκιάς, έχοντας και τη στήριξη του δόκιμου ερευνητή Βασίλη Στουρνάρα», τονίζει ο κ. Κάτσαρης.

Ποικιλίες

Η συλλογή πλέον έχει ταυτοποιηθεί μοριακά σε μεγάλο βαθμό. Ήδη, από τις 102 ποικιλίες, έχουν ταυτοποιηθεί οι 92. Πρόκειται για ποικιλίες από όλη τη μεσογειακή λεκάνη. Οι περισσότερες ποικιλίες είναι ελληνικές, αλλά περιλαμβάνονται και κάποιες από την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο και από τα παράλια της Τουρκίας.

Όλες έχουν μπει στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας και πλέον στόχος είναι να υπάρχουν από πέντε φυτά σε κάθε ποικιλία, με περιγραφή της ποιότητας. Σημειώνει ότι τα σύκα μπορούν να αξιοποιηθούν με πάρα πολλούς τρόπους, δίνοντας λύσεις στους παραγωγούς και στους μεταποιητές.